TOZ-35 este un pistol letal de tir sportiv. Competiția pentru care a fost gândit se numește pistol 50 metri, dar mai are denumirea populară de pistol liber. Aceasta pentru că nu există aproape nici o restricție asupra construcției pistolului. O descriere mai amănunțită a probei va fi într-un material viitor.
TOZ este prescurtarea Tulsky Oruzheiny Zavod, adica fabrica de arme din Tula – un arsenal rusesc fondat de împaratul Petru cel Mare in 1712. Fabrica din Tula, la fel ca și cea din Izhevsk, își numerota armele cu inițialele fabricii și un numar, deci TOZ-35 e proiectul 35 al fabricii din Tula, așa cum IZH sau IJ 35 este proiectul 35 al fabricii din Izhevsk.
Proiectantul pistolului TOZ-35 este Efim Khaidurov, un faimos sportiv, antrenor și proiectant de arme. El a proiectat pistolul în anul 1959, primul prototip fiind numit Baumanets Kh-1MT, în pregatire pentru olimpiada din 1960 – unde sportivii sovietici au luat aurul și argintul la proba de pistol liber.

După 1963, pistolul TOZ-35 a început sa fie produs în cantități mai mari și vândut inițial în URSS și tările blocului estic, iar ulterior a ajuns și în tările vestice sau în statele unite. In total se estimeaza ca s-au produs 60755 unitati până în 1995, când a încetat producția.
Până in jurul anului 1980, s-a produs modelul TOZ-35 original. După 1980, a fost introdus modelul TOZ-35M (M de la modernizat). Acesta are unele mici modificări, dar majoritatea pieselor interne sunt identice. Se poate recunoaste dupa forma alungita a garzii trăgaciului, a inelului de la jumatatea țevii și a inelului de prindere a cătării.
Deși din exterior pare o copie fidela a modelului Hammerli 100 – unul din primele pistoale libere contruite special pentru aceasta probă – asemănarea este mai mult la exterior. E adevărat că sistemul de acționare este același, dar mecanismele interioare, mai ales sistemul trăgaciului, sunt invenția lui Khaidurov, fiind o îmbunătățire substantiala fată de modelul Hammerli.

Cartușul folosit în proba de pistol 50 metri, și deci calibrul pistolui TOZ-35, este 22 Long Rifle. Este o armă cu o singura lovitură, adică după fiecare foc tras, trebuie introdus manual urmatorul cartuș în camera de explozie. Tipul acțiunii se numește Martini și este de tip falling block – adică bloc care cade. In acest tip de acționare a armei, închizătorul nu culiseaza înainte-înapoi ca la majoritatea armelor, ci pivoteaza sus-jos în jurul unui pin.
La TOZ, închizătorul se acționează cu acest levier aflat sub crosa, care trebuie împins înainte pentru a deschide camera de explozie unde se introduce cartușul. Prin apăsarea levierului se acționeaza și ejectorul, și se și armează cuiul percutor. După introducerea cartușului, se trage levierul în spate și se blocheaza în poziția înapoi. Acum arma e pregatită de tragere.

Atenție, 22LR fiind un cartuș cu percuție pe ramă, este interzisă declanșarea în gol (dry fire). Adică nu e voie ca, cuiul percutor al armei să fie declanșat fără ca sa fie cartuș sau cartuș de manevra pe teavă, pentru că altfel, cuiul ar lovi buza camerei cartușului și s-ar deforma.
Pentru a declansa tragerea însa, mai este un pas de efectuat. Sistemul de dare a focului la acest pistol este cu așa numitul “set trigger”. Adică are trăgaciul de armare care necesita o forța mai mare, iar apoi se apasă detenta, care are nevoie de o forța minuscula pentru a declanșa focul. La TOZ este între 10 și 75 grame – extrem de usor.
Restul reglajelor tragaciului sunt compunse din:
- (1) șurubul de ajustare a greutății trăgaciului
- (2) șurubul de poziționare care permite mișcarea întregului trăgaci înainte și înapoi sau rotirea lui
- (3) șurubul de poziționare verticală care permite ridicarea sau coborârea lamelei trăgaciului
- (4) șurubul de angajare cu care se reglează cursa tragaciului

TOZ-35 este construit complet din oțel. Doar crosa fiind din lemn masiv. Crosa este gandită sa învăluie mâna complet pentru a oferi suport maxim trăgătorului. Ea vine din fabrica lăcuită și arată super, dar nu este foarte comodă. Crosa este gandită sa fie sculptată de către fiecare sportiv pentru mână lui proprie. Deținătorul anterior a încercat sa ajusteze un pic lemnul în aceasta zonă și a stricat finisajul.
Lungimea totala a pistolului este de 42 centimetri cu țeava de 30 centimetri. Cântărește 1310 grame. Distanta între aparatele de ochire este de 37,5 centimetri. Inălțătorul este reglabil pe verticala si orizontala, iar atât foița înălțătorului cât și cuiul cătării pot fi înlocuite cu piese de schimb de grosimi diferite.
Pistolul de față este produs probabil candva în a doua jumatate a anilor 70, dar nu se poate sti exact când, și a fost exportat în germania de est, unde probabil a fost folosit un pic și apoi pus într-un dulap unde a stat foarte mult timp – dovadă mirosul de statut din cutie. Toate pistoalele TOZ-35 vin cu o cutie de lemn, care conține pe langă piese de schimb, și scule pentru dezasamblare precum și o vergea și perii pentru curățare.
Sistemul de curățare a pistolului este foarte ingenios și nu necesită deloc dezasamblare. De deschide închizătorul, și printr-o gaură din spatele crosei, se poate introduce vergeaua de curățare direct în țeavă.

După cum spuneam, pistolul a stat mult timp nefolosit în germania, până în iulie 2020 când a fost retestat la Suhl și ștanțat ca acceptat. Se vede sub țeavă data, calibrul și poansonul casei de testare din Suhl. Mai multe despre marcajele armelor într-un material viitor.
Pe camera cartușului se vede marcajul fabricii Tula, numele modelui în litere chirilice, poansonul casei de testare din Klimovsk, numarul serial, dar și poansonul aplicat recent în germania cu CIP peste N, care indica marcajul obligatoriu de acceptare. Pe partea din fata a ulucului, pe lemn se mai poate vedea poansonul inspectorului de acceptare din URSS.
Eu am cumparat arma de pe egun.de la licitație, și a fost importat în Romania cu ajutorul firmei SCH JAGD din Reghin. Ii găsiți pe armevanatoare.ro pentru mai multe detalii.

Precizia acestui pistol e legendară. Cu el au fost câștigate de-a lungul timpului numeroase medalii la proba de 50 metri, inclusiv medalia de aur la olimpiada de la Seul din 1988 de către Sorin Babii. Se folosește și în prezent, mai ales de catre sportivii din fostul bloc estic. Dar încet încet este înlocuit de Morini CM84e, mai ales din cauză că TOZul nu mai este fabricat și deci se găsesc greu piese de schimb. Dar pentru sportivi începători în tirul cu glonț, TOZ-35 este pistolul ideal pentru inițiere.
Articole din aceeasi categorie:
– Cum devin “Sportiv Tir Categoria I”
– 10M Pistol Aer Comprimat – proba de tir
– Feinwerkbau 100 – pistol cu aer comprimat de competitie
– Artemis CP1-M (part 1) – pistol cu aer comprimat destinat tirului sportiv
Leave a Reply