Solutii depozitat arme de foc: seif, caseta metalica, dulap metalic, deluxe

Conform normelor de aplicare ale legii 295/2004 privind regimul armelor, componentelor esentiale si al munitiilor, armele se depoziteaza “la domiciliul sau la reşedinţa menţionată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate.” In acest material voi prezenta cateva optiuni pentru a pastra armele conform legii:

Caseta metalica cu fixare

Cea mai simpla solutie pentru depozitare si transport este o cutie metalica ce are incorporata in interior un compartiment separat pentru munitie. Avantajul acestei variante este ca aceasta caseta are o sina prinsa de perete/podea iar caseta se poate desface de pe acea sina si se poate folosi si la transport pana la poligon, armurier, politie, etc. Astfel nu mai este necesara achizitionarea unei cutii separate pentru transport. Dezavantajul este ca in interior este loc doar pentru o singura arma scurta. Pretul este pe undeva in jurul valorii de 200 ron: exemplul de la Amis si exemplu de la Arrow. La Amis gasiti si o caseta pentru doua pistoale la ~300 ron.

Seif clasic

La magazinele de retail (Leroy, Dedeman, etc), in zona de feronerie se gasesc de obicei seifuri cu capacitatea de la 10 litri pana la 20 litri la un pret decent, de pana la 200 ron pentru varianta cu cheie si 250 ron pentru varianta cu tastatura si cheie. Pe langa seif mai aveti nevoie si de o cutie metalica separata pentru munitie, pe care puteti sa o achizitionati de la acelasi raion, sub forma unei casete de valori, la pretul de 35 ron sau chiar mai putin. 

Acelasi tip de seif, dar care este construit special pentru depozitat arme costa pe e-mag in jur de 600-900 ron si nu pare sa aduca nimic in plus. De urmarit comparativ dimensiunile (inaltime, lungime, adancime), grosimea usii, grosimea peretilor si greutatea totala. Cu cat este mai greu, cu atat are grosimea peretilor si a usii mai mare, deci teoretic este mai sigur.

In pozele de mai jos gasiti diferite configuratii pentru un seif Standers de 20 litri in care incap 15 arme scurte si o cutie metalica pentru munitie cu 6 cutii a 50 bucati de munitie, totul sub 300 Ron. Pe raftul de jos incap 12 arme scurte, cate patru pe nivel, trei nivele. Pe raftul de sus incape cutia cu munitie si inca trei arme scurte.

Dulap/rastel arme lungi

Pentru armele lungi solutiile sunt putin mai scumpe si sunt sub forma unor dulapuri metalice de arme. Acestea sunt de mai multe marimi (latimi) si pot adaposti de la o arma lunga, la trei, la cinci, la sapte sau la zece arme lungi. De asemenea sunt unele modele mixte in care se pot depozita 4-5 arme lungi, dar contin si cateva rafturi pentru arme scurte. 

Pretul difera destul de mult in functie de marimea dulapului. Pe la 700-800 ron gasim dulapuri pentru 4 sau 5 arme, iar la 1000-1500 gasim dulapuri pentru 5, 7 sau chiar 11 arme. Dulapuri de aceste marimi se gasesc la Arrow, Armis-Instinct, pe e-Mag, la magazinele de vanatoare si pescuit sau chiar la Decathlon. Mai sunt si variante mai scumpe pe la 2500-3500 de ron. De asemenea si cei de la Trezzor (Ungaria) produc niste dulapuri interesante si am inteles ca le si livreaza in Romania (o data pe luna).

Seifuri profesioniste / deluxe

La unele magazine veti gasi si anumite seifuri/dulapuri de arme mai scumpe care au in plus anumite caracteristici. De exemplu unele au rezistenta mai mare la spargere sau sunt rezistente la foc pentru un anumit timp (de exemplu jumatate de ora). La Arrow si la Amis gasiti seifuri/dulapuri Browning, sau la Rottner gasiti gama lor premium. Pretul este intre 8.000 ron si 12.000 ron.

Legislatie:

Normele de aplicare ale Legii 295/2004:

ART. 15

  • Titularul dreptului de deţinere sau, după caz, de port şi folosire, este obligat să păstreze armele letale şi muniţiile acestora la domiciliul sau la reşedinţa menţionată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate.
  • Dulapurile sau, după caz, casetele prevăzute la alin. (1) trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite care să fie asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniţiei separat de arme. Armele letale, cu excepţia celor cu destinaţia apărare şi pază, se păstrează neîncărcate cu muniţie.
  • În cazul unui număr mai mare de 15 arme letale, deţinătorul are obligaţia de a asigura la adresa prevăzută în permisul de armă, un spaţiu special amenajat pentru depozitare, în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), dotat cu sisteme electronice de alarmare, avizate de către organul de poliţie competent şi conectate la un dispecerat de alarmare şi intervenţie specializat.

ART. 16

        Muniţia destinată armelor letale se păstrează numai în dulapuri metalice, în casete sau, după caz, în compartimente separate faţă de cele în care se păstrează armele pentru care este destinată, cu următoarele excepţii:

  1. în cazul armelor de apărare şi pază, poate fi păstrată împreună cu acestea o cantitate de cel mult 12 cartuşe destinate unei singure arme;
  2. în cazul armelor de vânătoare sau de tir pentru care titularul are drept de port şi folosire, poate fi păstrată împreună cu o singură armă dintre acestea, o cantitate de cel mult 10 cartuşe cu proiectil.

Alte articole din aceeasi categorie:
Lista poligoanelor de tragere din Romania
Magazine de arme cu prezenta online
Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania

Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
Cum devin “Colectionar de Arme”

2 thoughts on “Solutii depozitat arme de foc: seif, caseta metalica, dulap metalic, deluxe

Add yours

  1. Este permis ca muniția să fie încuiată într-o casetă ce poate fi scoasă din seif? Acceptă polițistul de la arme și muniții o astfel de soluție? Întreb pentru că soluția cu un seif standard în care să depozitez pistolul și caseta cu muniție mi se pare cea mai convenabilă d.p.d.v. al disponibilității în comerț și al prețului. Mulțumesc.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: