Smith & Wesson: ghid modele J frame

Acest material incearca sa organizeze modelele de revolvere Smith & Wesson in actiune simpla-dubla, in calibrul .38 Special si .357 Magnum construite pe baza platformei J frame, iar pentru aceasta ma voi folosi initial de diagrama realizata de catre cei de la Lucky Gunner. La mijlocul materialului gasiti o diagrama ArmeVechi cu relatia dintre modelele prezentate aici. Materiale similare gasiti si despre platforma K frame, platforma L frame si platforma N frame.

Termenul J frame a ajuns sa fie folosit aproape interschimbabil cu termenul de snubnose revolver (revolver cu teava foarte scurta). Lungimile cele mai folosite la aceasta platforma sunt de 1,875 inch (4.7 cm) si 2 inch (5 cm), dar exista cateva varainte cu 3 inch (7.6 cm).

Smith & Wesson a produs de-a lungul anilor foarte multe modele J frame, si astazi pe site-ul oficial gasim 21 de modele, de trei ori mai multe decat pe platforma K sau L, si de doua ori mai multe decate pe platforma N. In SUA revolverele snubnose sunt adesea folosite ca si arma de autoaparare (concealled carry) in situatii in care ai nevoie de o arma foarte mica si usor de ascuns, iar de multe ori este folosite ca si a doua arma (secondery weapon, backup gun).

Revolvere J frame (sursa: luckygunner.com)

Avand de-a face cu foarte multe modele, acestea sunt greu de organizat pentru o prezentare usor de urmarit. Avem mai multe dimensiuni pe care am putea sa le impartim: materialul din care este realizat corpul, actiunea cocosului, calibrul si tipul catarilor. Spre deosebire de K, L si N frame unde tipul catarilor si calibrul au fost dimensiunile principale dupa care le-am impartit, la J frame este mai natural sa le impartim dupa: actinea cocosului si materialul din care este realizat corpul revolverului. Astfel avem cele trei linii principale:

  • Chief’s Special: linie definita prin faptul ca are cocosul standard (exposed hammer). Majoritatea au catarile fixe, dar sunt si cateva cu catarile ajustabile. 
  • Bodyguard: linie definita de cocosul acoperit partial, dar totusi accesibil (shrouded hammer). Astfel cocosul nu se agata de haine, dar totusi el poate fi actionat cu degetul in simpla actiune. Bodyguard este varianta de compromis intre Cheif’s Special si Centennial.
  • Centennial: linie definita de cocosul total acoperit si prin faptul ca nu poate fi actionat (hamerless). Tragerea se face exclusiv in actiune dubla. Se mai numesc si “hammerless”, dar tehnic termenul este incorect pt ca exista un cocos, doar ca acesta este ascuns si nu poate fi actionat manual.

Din punct de vedere al materialului din care este realizat corpul revolverului avem patru variante. La cele din otel diferenta este doar de aspect vizual, greutatea totala fiind identica, pe cand la celelalte greutatea fiind mai mica, atribut important daca folosesti arma la autoaparare (concealled carry) si o porti mai ales in buzunar sau la glezna:

  • otel carbonizat (blued steel) – otel de culoare albastru-inchis spre negru. Greutatea totala aproximativa a revolverului: 565 grame 
  • otel inoxidabil (stainless steel) – otel de cu culoare gri-argintie. Greutatea totala aproximativa a revolverului: 565 grame
  • aliaj aluminiu (aluminum alloy, denumite AirWeight) – aliaj din aluminiu, diferite culori. Greutatea totala aproximativa a revolverului: 425 grame
  • aliaj cu scandiu (SC alloy, denumite AirLite) – aliaj cu scandiu (Sc) si uneori titaniu (Ti). Greutatea totala aproximativa a revolverului: 340 grame

CHIEF’S SPECIAL

Model 36 (wiki) introdus in anul 1950, este primul revolver SW J Frame si are 5 cartuse in calibrul .38 Special, teava de 2 inch (1.875 mai exact) fiind realizat din otel carbonizat si avand catarile fixe. Exista totusi cateva variante cu teava de 3 inch, dar si cu catari reglabile (target). De la Model 36 Chief’s Special a inceput toata povestea cu J-frame. De asemenea in 1989 SW a produs si o versiune intitulata LadySmith cu maner special conceput anatomic pentru mainile femeilor.

Model 60  (wiki) introdus in anul 1965 este versiunea in otel inoxidabil al lui Model 36, si este primul revolver realizat din acest tip de material. Majoritatea modelelor 60 aveau catari fixe. Acest model a fost realizat pe platforma J frame in calibrul .38 Special pana in anul 1996 cand s-a introdus varianta noua pe platforma imbunatatita J Magnum Frame, care rezista si la calibrul .357 Magnum. De asemenea in 1989 SW a produs si o versiune intitulata LadySmith cu maner special conceput anatomic pentru mainile femeilor.

Model 60  (versiunea dupa 1996) este versiunea moderna tot in otel inoxidabil a lui Model 60 introdusa in anul 1996 si este in calibrul .357 Magnum. Versiunile noi au catari fixe, dar exista variante si cu catari ajustabile. Ca si originalul, de asemenea si acest model vine cu varianta LadySmith.

Model 37 introdus un an mai tarziu fata de Model 36 si anume in 1951, este versiunea mai usoara a lui, cu corp si cilindru de aluminiu (denumit de catre S&W AirWeight). Din pacate cilindrele de aluminiu crapau datorita presiunilor prea mari ale munitiei .38 Special si au fost inlocuite cu cilindre de otel, corpul ramanand din aluminiu.

Model 437 introdus in anul 2009, este varianta mai moderna a lui Model 37 (de unde si numerotarea 437), dar in calibrul .38 Special +P si are corpul din aliaj de aluminiu (AirWeight).

Model 637 aparut initial in 1989, este varianta mai moderna si la fel de usoara (AirWeight), tot in calibrul .38 Special al lui Model 37, dar in otel inoxidabil pentru cilindru si teava, iar corpul din aliaj de aluminiu. Modelul a fost reintrodus in anul 1996 in calibrul .38 Special +P.

Model 337 Ti a fost introdus in anul 1999 si este varianta super usoara denumita AirLite a lui Model 37. Corpul este realizat din aliaj de scandiu, iar cilindru din titaniu. A fost produs pana in 2004, iar calibrul este .38 Special +P.

Model 360 SC/PD sunt variantele super usoare AirLite cu corpul din aliaj cu scandiu si cilindrul din titaniu a modelului modern Model 60, si sunt tot in calibrul .357 Magnum. Au fost introduse in anul 2001, respectiv 2002.

Smith & Wesson J frame – modele .38 Special / .357 Magnum (rosu)

CENTENNIAL

Model 40 a fost introdus in anul 1952 la aniversarea de 100 de ani de la infiintarea companiei Smith & Wesson (de unde si numele Centennial) impreuna cu Modelul 42 si avea o siguranta de priza pe maner (similar sigurantei de priza de la pistolul M1911). Revolverul era realizat in totalitate din otel carbonizat, in calibrul .38 Special si avea catari fixe. Putem sa spunem ca Model 40 este defapt un Model 36 care are cocosul in totalitate ascuns , facandu-l un revolver exclusiv in dubla actiune, si care are o siguranta pe maner. Defapt toata linia Centennial este definita de faptul ca revolverele sunt exclusiv in dubla actiune, cu cocosul ascuns in totalitate.

Model 640 a fost introdus in anul 1990 si este varianta in otel inoxidabil a lui Model 40, dar fara siguranta de pe maner. A fost produs in calibrul .38 Special pana in anul 1996 cand SW a realizat varianta in calibrul .357 Magnum.

Model 640 introdus in anul 1996 tot in otel indoxidabil este evolutia modelului precedent 640, dar care acum este in calibrul .357 Magnum.

Model 42 introdus in 1952 impreuna cu Model 40, este defapt varianta mai usoara a acestuia si are si acesta siguranta de priza pe maner. Cu corpul din aliaj aluminiu (denumit AirWeight), tot in calibrul .38 Special a fost produs pana in anul 1974.

Model 442 introdus in 1993 este varianta mai moderna a lui Model 42. Corpul de aliaj aluminiu (AirWeight) si cilindrul de otel carbonizat, in calibrul .38 Special a fost produs pana in anul 1996.

Model 642 introdus in 1993 este varianta mai moderna a lui Model 42. Corpul de aliaj aluminiu (AirWeight) si cilindrul de otel inoxidabil, in calibrul .38 Special a fost produs pana in anul 1996.

Model 340 SC/PD a fost introdus in 2001 ca o versiune super usoara (AirLite) a Model 640, dar cu corpul de aliaj cu scandiu si cilindrul de titaniu in calibrul .357 Magnum.

Model 342 aproape identic cu Modelul 340, tot o versiune super usoara (AirLite) si introdus tot in 2001 ca o versiune speciala a lui Model 340 in calibrul .38 Special +P, special realizata pentru anumite departamente de politie ce nu doreau/puteau sa foloseasca .357 Magnum.


 

BODYGUARD

Model 49 aparut in anul 1959 este un revolver in intregime din otel carbonizat in calibrul .38 Special. Linia Bodyguard este prima (si singura) de la Smith & Wesson unde prima data a aparut varianta usoara (Model 38), dupa care ulterior a aparut si varianta “normala“, adica acest Model 49. El este similar cu Model 38, adica are cocosul acoperit partial.

Model 38 aparut in anul 1955 in calibrul .38 Special a fost primul din linia Bodyguard, adica primul dintre revolverele S&W care au avut cocosul acoperit partial, pentru a nu se agata de haine la scoaterea din toc. El este un revolver usor (Airweight), cu corpul din aliaj din aluminiu. Toata linia Bodyguard este definita de faptul ca revolverele au cocosul partial acoperit (shrouded hammer).

Model 649 aparut in anul 1985 tot in calibrul .38 Special este varianta in otel inoxidabil a lui Model 49 (de unde si numele). Dupa anul 1996 SW a introdus in paralel o noua versiune in calibrul .357 Magnum, cele doua modele fiind fabricate pentru cativa ani in paralel.

Model 649 introdus in anul 1996 este evolutia tot in otel inoxidabil in calibrul .357 Magnum a mai vechiului Model 649 a carui productie s-a oprit in 1998.

Model 438 introdus in anul 2009 si produs pana in 2010 este un revolver Airweight cu corpul din aliaj de aluminiu ca si predecesorul sau Model 38. Cuiul percutor nu mai este pe cocos, ci este amplasat in interiorul cadrului (floating firing pin).

Model 638 introdus in anul 1989 si reluata productia in 1996, este varianta Airweight in aliaj de aluminiu a modelului original Model 38.


*Bodyguard 38 M&P: este un revolver care desi se numeste Bodyguard nu urmeaza linia Bodyguard si anume nu are cocosul ascuns partial, ci este total ascuns ca la linia Centennial. De asemenea este un model (singurul) care are corpul realizat din doua bucati: partea de sus, fereastra in care este amplasat cilindrul este realizata din aliaj de aluminiu, iar partea de jos ce include manerul este realizata din polymer. Astfel greutatea lui este una destul de mica. De asemenea mai are inca un aspect inovativ (si diferit fata de linia clasica Bodyguard): butonul de eliberare al cilindrului este ambidextru si este amplasat pe partea de sus a revolverului (detalii).

Bibliografie:
– Smith & Wesson weapons catalog 4th edition
www.imfdb.org
– Smith & Wesson – Wikipedia
– Luckygunner.com

Articole similare:
Smith & Wesson: ghid modele K frame
Smith & Wesson: ghid modele L frame
Smith & Wesson: ghid modele N frame
– Platformele revolverelor Smith & Wesson (J, K, L, N) 
– Ghid numerotare modele revolvere Smith & Wesson
– Colt: Evolutia revolverelor cu percutie, de la Paterson 1836 la Navy 1861
– Revolvere Ruger in Single Action: Blackhawk, Vaquero, Old Army, Single-Six, Bearcat, Wrangler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: