Acest material incearca sa organizeze modelele de revolvere in dubla actiune Smith & Wesson in calibrul .357 Magnum construite pe baza platformei N frame, iar pentru aceasta ma voi folosi de diagrama realizata de catre cei de la Lucky Gunner. La finalul materialului gasiti o diagrama cu relatia dintre modelele prezentate aici. De mentionat ca N frame are mult mai multe modele decat cele prezentate in acest material, dar aici ne oprim doar asupra celor in calibrul .357 Magnum, similar cum am facut si in materialul despre platforma K frame si cel despre platforma L frame.
N frame si-a facut debutul in anul 1908 impreuna cu revolverul Smith & Wesson Triple lock in calibrul .44 Special si a fost cea mai mare platforma de la S&W pana in anul 2002 cand a aparut X frame. A fost pentru o perioada buna de timp platforma principala pt S&W pentru full size service revovlers. Un alt revolver realizat in 1955 pe N frame este S&W model 29 in calibrul .44 Magnum, facut faimos de personajul Dirty Harry interpretat de Clint Eastwood in filmul cu acelasi nume in anul 1971 (video aici). Dar sa revenim la modelele .357 Magnum:
Modele cu 6 cartuse
Model 27 (wiki) construit de catre S&W in anul 1935 pe platforma N este primul revolver din lume construit in calibrul .357 Magnum si are o capacitate de 6 cartuse. Catarile sunt ajustabile si tija ejectoare este protejata, iar modelul original avea manerul patrat. Desi a fost un adevarat succes si desi varianta lui mai ieftina Model 28 a fost folosit doua decenii de multiple departamente de politie, pe termen lung revolverele N frame erau totusi prea mari si prea grele pentru a fi purtate pentru o perioada mare de timp. De aceea odata cu imbunatatirea metalurgiei metalelor, a fost dezvoltata o versiunea mai mica si mai usoara a lui Model 27, si anume Model 19 dezvoltat de aceasta data pe platforma medie K (prezentate ambele aici) si ulterior Model 686 pe platforma medie-larga L frame (prezentate ambele aici). Diferentele dintre conurile de fortare se pot observa in poza de mai jos, de unde se poate deduce si faptul ca platforma N frame (dreapta) rezista mult mai usor fortelor dezvoltate e .357 magnum, ea fiind realizata sa reziste fortelor dezvoltate de mult mai puternicul .44 magnum.
Model 28 (wiki) introdus in 1954 si cunoscut sub numele de Highway Patrolman este varianta mai putin rafinata si mai ieftina a lui model 27, dar care pastreaza toate caracteristicile tehnice ale originalului. Acest model a fost realizat pentru a fi o arma de serviciu (de unde si numele) si la care lipsesc unele detalii de finisare cum ar fi luciul brunajului si detaliile anti orbire de pe partea superioada a armei (vezi poza mai jos). Desi un revolver destul de greu, acest model a fost folosit de numeroase departamente de politie ca arma principala pentru aproximativ doua decenii.
Model 520 a fost realizat in anul 1980 ca o comanda speciala pentru departamentul de politie din New York, ce isi dorea un Model 27, dar cu catari fixe. Pana la urma tranzactia nu s-a realizat si armele au ajuns pe piata civila. Deci putem spune ca modelul 520 este un model 27, dar cu catari fixe. Totusi in anul 2005 SW a decis sa recicleze numarul modelului 520 si a dezvoltat alt revolver, de acesta data pe platforma L, pe care l-a denumit tot Model 520 (modelul L frame a fost deja prezentat in materialul precedent).
Model 627 a aparut in anul 1989 avand teava de 5,5 inch si 6 cartuse in calibrul .357 Magnum. Manerul era rotunjit, de tip combat. El este practic varianta in otel inoxidabil (stainless steel) al modelului 27. De asemenea exista si varianta Target, realizata pentru competitiile sportive. Mai nou exista Model 627 cu 8 cartuse, dar despre acestea, mai jos in partea a doua a materialului. Din versiunea cu 6 cartuse au fost produse aproximativ 5000 de unitati pana in anul 1997 cand modelul a fost scos din productie.
SW 520 – catalog SW 627 (6 shot) – egun.de SW 627 (6 shot) – egun.de
Modele cu 8 cartuse
Model 627 a aparut initial in varianta cu 6 cartuse (vezi mai sus), iar ulterior incepand cu anul 1997 a aparut in varianta cu 8 cartuse tot in calibrul .357 Magnum. Acesta a fost produs cu tevi de mai multe lungimi, dar cele mai cunoscute sunt cele cu teava de 5 inch si cele cu teava de 2.5 inch, acesta din urma avant profilul lateral al tevii aplatizat, iar tija ejectoare se poate observa si de pe partea dreapta a revolverului.
SW 627 (2.5″) cilindrul 8 cartuse SW 627 (5″)
Model 327 este un revolver cu corpul din aliaj cu scandiu, cu o capacitate de 8 cartuse in calibrul .357 Magnum si teava de 2 inch. Acest model a aparut in 2003 in cadrul Smith & Wesson Performance Centre ca o varianta mai usoara a modelului 627 (corp aliaj scandiu si cilindru din titan), numerotarea fiind Model 327SC. Vizual teava pare sa fie chiar mai mica de 2 inch datorita faptului ca restul revolverului este destul de mare (N frame), dar este doar o iluzie optica. In anul 2006 tot in cadrul Performance Centre au aparut variantele M&P R8 si TRR8 cu teava de 5 inch. In 2007 a aparut varianta PD cu teava de 4 inch si varianta Night Guard cu teava de 2.5 inch.
SW 327 SC Airlight (carry) SW 327 TRR8 SW 327 NG
Astazi in productie si disponibile pe pagina oficiala S&W gasim modelele: 27, 627 (8 shot), 327 SC si 327 TRR8.
Bibliografie:
– Smith & Wesson weapons catalog 4th edition
– www.imfdb.com
– Smith & Wesson – Wikipedia
– Luckygunner.com
Articole similare:
– Smith & Wesson: ghid modele J frame
– Smith & Wesson: ghid modele L frame
– Smith & Wesson: ghid modele K frame
– Platformele revolverelor Smith & Wesson (J, K, L, N)
– Ghid numerotare modele revolvere Smith & Wesson
– Colt: Evolutia revolverelor cu percutie, de la Paterson 1836 la Navy 1861
– Revolvere Ruger in Single Action: Blackhawk, Vaquero, Old Army, Single-Six, Bearcat, Wrangler
Leave a Reply