Trasul la tinta este una din cele mai vechi activitati sportive. Odata cu aparitia armelor de foc, au aparut si competitiile de tir in care competitorii incercau sa nimereasca o tinta cat mai mica de la o distanta cat mai mare. Acestea sunt practic originile probei “pistol liber”.
Proba a fost prezenta la prima olimpiada din 1896, tir-ul fiind unul din cele 9 sporturi prezente la acea olimpiada. Pierre de Coubertin, fondatorul olimpiadei moderne, a fost prezent si a concurat la proba de pistol liber la acea olimpiada. In prima jumatate a secolului 20 a fost cea mai populara proba de tir cu pistolul, dar in timp popularitatea a scazut, iar din 2018 nu mai este proba olimpica.
Tirul sportiv este guvernat de ISSF – International Shooting Sport Federation. ISSF stabileste regulile tuturor competitiilor de tir si organizeaza majoritatea competitiilor internationale. Denumirea oficiala a probei este “pistol 50 metri”, si a fost trasa exclusiv de barbati. Acesta este unul dintre motive pentru care proba a fost scoasa de la olimpiada. Totusi, se trage in continuare la campionatele mondiale ISSF precum si la campionatele continentale.
La ultimul campionat european de tir, organizat la Osijek in 2021, proba de pistol 50 metri a fost trasa in sistem open, adica barbati si femei deodata.

Pentru ca nu mai este proba olimpica, din 2018 nu se mai trag finale si proba nu mai participa la cupele mondiale. Inainte de 2018, finalele de la campionatele mondiale si continentale precum si de la cupele mondiale se trageau in acelasi format ca si finalele de la pistol aer comprimat 10 metri.
De altfel, a existat o stransa legatura intre proba de pistol liber si cea de pistol aer comprimat. Pistolul cu aer comprimat a aparut ca o unealta de antrenament a tragatorilor de pistol liber pentru perioada rece cand nu se putea trage afara. Pistolul liber se trage doar in aer liber pe cand pistolul cu aer comprimat se trage doar in interior. Astfel, cele doua probe se trag cu aproximativ aceleasi reguli, aceeasi pozitie si stil de tragere.

Proba pistol liber se trage cu o singura mana, cu un pistol “liber de restrangeri”. Adica fata de restul probelor unde sunt numeroase restrictii, aici exista doar cateva. Nu exista restrictii pe greutatea pistolului, nu exista restrictii pe greutatea tragaciului, nu exista dimensiuni maxime, nu exista restrictii la grip, se poate monta compensator, teava gaurita sau orice alt accesoriu.

Singurele prevederi sunt ca crosa nu poate depasi incheietura, ca tragaciul trebuie actionat cu degetul mainii in care tine pistolul si ca trebuie sa fie folosite aparate de ochire deschise, cu catare si inaltator.

La inceput distanta de tragere a fost 30 de metri, dar din 1912 distanta s-a stabilit la 50 metri.
Calibrul a variat si el la inceput, dar 1908 a fost stabilit la .22LR (5,6mm), cartus cu percutie pe rama. Desi se poate trage cu orice pistol sau revolver in acest calibru, este permisa incarcarea unui singur cartus odata.
Tinta deasemenea este neschimbata din 1900. Are o dimensiune de 55 pe 55 centimetri. Cercul exterior de 1 punct are 500mm diametru, iar cercul interior de 10 puncte are 50mm. In cercul de 10 exista un alt cerc mai mic de 25 mm care se numeste 10 interior. Cercurile de la 1 pana la 6 sunt albe, iar cercurile de la 7 la 10 sunt negre. Tinta de hartie este un carton pe care glontul il gaureste iar apoi arbitrii stabilesc scorul vizual. Tinta electronica are un tambur de cauciuc care este gaurit de glont iar cu ajutorul unor senzori acustici se stabileste exact locul gaurii si afiseaza scorul imediat pe un ecran.

Cum spuneam mai devreme, exista multe asemanari intre probele de pistol liber si aer comprimat. Iata cum se vede de la punctul de tragere o tinta de pistol liber si una de aer comprimat. Se observa ca tinta de pistol liber se vede mai mica de la 50 metri decat cea de aer comprimat de la 10 metri.

Deci se poate spune ca proba de pistol liber e mai dificila. Iata si un calcul al MOA (minute of angle) pentru cele doua tinte, care releva acelasi fapt.

Competitia sau meciul de pistol liber consta in 60 de focuri trase in 90 minute (daca exista tinta electronica) sau 105 minute daca nu. La inceputuri, timpul de tragere a fost 16 ore, iar apoi s-a tot redus la 6 ore, apoi 3, apoi 2 ore pentru ca in prezent sa ajunga la 1 ora si 30 minute.
Inainte de cele 60 de focuri oficiale, pe parcursul a 15 minute se pot trage oricate focuri de test. Pe tinta se puncteaza numere intregi. Daca gaura lasata de proiectil atinge linia, se considera valoarea mai mare. Astfel, punctajul maxim in calificari este de 600 puncte. Daca 2 sportivi au acelasi punctaj, se califica sportivul cu numarul de 10 interiori mai mare.
Tinta se afla la 0,75 metri desupra solului cu o variate permisa de 0,5 metri. Cei 50 metrii se calculeaza de la linia de tragere pana la planul tintei. Picioarele sportivului trebuie sa fie in spatele liniei, dar mana si pistolul pot sa o depaseasca.

Pe langa pistol, mai sunt permise si alte accesorii de tragere, care sunt si ele reglemetate.
Sunt permise aparate de vedere sau ochelari care pot sa acopere un ochi si sa imbunatateasca oricat vedea in celalalt. Elementul care acopera ochiul nu poate avea mai mult de 3 cm in latime. Nu sunt permise aparatori opace laterale.
Alt accesoriul reglementat sunt pantofii. Ei trebuie sa aiba talpa flexibila (lucru care se testeaza cu un aparat special) si nu trebuie sa atinga osul gleznei.
Inainte de competitie, toate echipamentele sportivului sunt verificate de catre arbitrii.
Proba de pistol liber (freepistol in engleza) este considerata regina probelor de tir cu pistolul, fiind cea mai dificila proba de precizie. Pistoalele folosite sunt unice pentru aceasta proba si au un aspect deosebit in special datorita crosei care invaluie intreaga mana si a tevii foarte lungi. Si tragerea cu un asemenea pistol e o experienta deosebita, pe langa stabilitatea deosebita oferita de grip, tragaciul ultra usor, de doar 20-50 grame, ofera o senzatie nemaintalnita la nici un alt pistol.

Dar, din cauza excluderii dintre sporturile olimpice, foarte putina lume mai practica tirul cu pistolul liber. In general doar veteranii din cauza nostalgiei unei probe deosebite.

De mentionat ca una din medaliile olimpice de aur la tir a fost castigata de Sorin Babii la proba de pistol liber la olimpiada de la Seul din 1988, iar Romania inca detine recordul mondial pe echipe la pistol liber, record obtinut in 1985.

Pentru o prezentare a unui pistol liber, urmariti aici materialul despre TOZ-35:
Alte mareriale asemanatoare:
– Competitia Pistol Standard: exemplu proba
– Competitia Pistol Calibru Mare: exemplu proba
– Competitii de tir in Romania – prezentare
– Competitia PPC/WA1500: descriere, arme folosite, tipuri de meciuri
– 10M Pistol Aer Comprimat – prezentare
– Cum devin “Sportiv Tir Categoria I”
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
Leave a Reply