În acest material vom vorbi despre o unealtă de antrenament pentru un pistol letal. Antrenamentul acasa este indicat pentru orice detinator de arma, pentru ca timpul petrecut la poligon este limitat și scump. De aceea orice posesor de arma, fie ca e sportiv de tir, colectionar sau angajat al ministerului de interne sau apărare, este dator să-și cunoască cât mai bine arma și să fie antrenat sa o manuiasca cat mai eficient.
Antrenamentul de acasă se numește “dry fire”, sau “tras la sec” în românește. Pentru siguranța acestor antrenamente este bine ca muniția reala sa nu fie in apropiere. Cel mai bine sa fie în altă cameră, închisă în seif.
Cel mai simplu antrenament este dryfire spre un perete alb. Fie ca se folosește o mână, fie ca se folosesc doua, tragerea spre un perete alb face ca concentrarea sa fie pe cătare (front sight) și nu pe țintă, și scopul exercițiului e apasarea lină și fără smucituri a tragaciului astfel încât cătarea sa nu se miște deloc.
Pentru antrenamente mai avansate, ajungem la subiectul acestui video: cartușul laser. Acesta este un dispozitiv electronic care imita un cartuș. El e format din două bucăți: cea din fata unde e laserul și bateriile, și cea din spate unde sunt componentele electronice și intrerupătorul.

Principul de funcționare e simplu: e ca o lanternă laser cu întrerupatorul în spate, adică cand se apasă pe buton, laserul se aprinde.
Dimensiunile sunt specifice fiecărui calibru. Cel de față are diametrul și forma unui tub de cartuș de 9×19. Lungimea este mai mare decât un cartuș 9×19, iar în spate, nu are rama de care se prindă extractorul. Astfel, acest cartuș laser nu v-a fi scos automat ci trebuie împins afară la terminarea antrenamentului, introducand ceva pe gura țevii.
Odată introdus dispozitivul în camera cartușului, manșonul se închide fără probleme. Este bine sa facem antrenamentele cu încărcătorul introdus în pistol, pentru a ne obisnui cu dimensiunea și greutatea reala. Dar în mod normal, dacă tragem de manșon cu încărcătorul introdus, aceasta se blochează în spate. Pentru a remedia această problemă, trebuie pusă o piesa în încărcător ca sa țină apasat followerul astfel încat, la armarea manșonului, acesta să nu ramana blocat în spate.
Cartușul laser și piesa de blocare follower încărcător sunt cumparate de pe site-ul MantisX. 40$ cartușul și 9$ un set de 3 piese de plastic.

Acum pistolul este pregătit de antrenament. Cel mai simplu e din nou trasul spre un perete alb. De data asta idea e sa urmărim ca punctul roșu care apare la declanșarea focului să nu se miște. Sa nu deseneze o linie pe perete, ci sa ramana un punct.
Dar pentru un antrenament mai cuprinzator putem folosi o aplicație de telefon mobil: LaserHit. Este o aplicație disponibilă și pe Google Play cat si pe Apple AppStore. Le găsiți pe site-ul www.laserhit.com. Aplicația este gratuită, dar pentru a accesa funcționalitatea completă, trebuie cumparate câteva module separat.

Pe langa aplicația de pe telefon, mai sunt necesare țintele standardizate. Aplicația poate recunoaște o serie de forme ca tinte. Acestea se pot downloada de pe site-ul aplicației: https://www.laserhit.com/targets si se pot imprima pe hartie obișnuita. Mărimea țintei imprimate poate diferi, simuland diferite distanțe de tragere. O mărime de aproximativ 10 centimetri a țintei simulează o distanța de tragere de circa 25 metri de la 2 metri.

Aplicatia e destul de simplista. După ecranul de întâmpinare și ecranul cu regulile de bază în mânuirea armelor, se apasă pe butonul mare “Practice” și se selectează unul din cele 4 module cu tipuri de antrenamente. Primele două “Free Target” și “Black steel” sunt gratis. Celelalte două “Top Score” și “Quick hit” sunt pe bani, cate 50 lei fiecare.
“Free target” este cel mai generalist modul. Poate folosi aproape orice obiect ca și țintă și se numara loviturile reușite pe țintă. Nu l-am folosit.
“Black steel” simulează ținta de IDPA/IPSC și este gandit pentru a simula un șir de focuri asupra țintei. După un delay, se aude bip-ul de start și trebuie trase X focuri în Y secunde. Se pot pune mai multe ținte în campul de vedere a camerei.
Aplicația înregistrează doar dacă a fost lovită o țintă sau nu.
Modulul e folositor dar are dezavantajul ca, sau se armeaza pistolul după fiecare foc, sau se trag toate focurile în double-action, ceea ce nu simulează situatia reala când pistolul se rearmează automat.
“Quick hit” simulează ținta de PPC și este gândit să antreneze extragerea din toc. Se poate seta ca bip-ul inițial sa fie aleatoriu între un timp minim și unul maxim. Aplicația înregistrează unde a fost lovită ținta generand atât scorul ( X pentru fix în mijloc, apoi 10, 9, 8 sau 7) cât și timpul de la bip-ul de start până în momentul focului.
Pe acest modul l-am folosit cel mai mult în antrenamentul pentru primul foc dintr-o serie la PPC, când trebuie scos pistolul repede din toc, armat și apoi tras precis la țintă.
“Top Score” simulează tragerea de precizie la o țintă B27 de PPC sau o țintă de 25 metri ISSF. Se setează numărul de focuri pe țintă și timpul maxim de tragere. Aplicația înregistrează unde a fost lovită ținta generand și scorul.
Nu am cumparat acest modul.
Pentru a folosi aplicația, se lipește ținta de hârtie undeva pe un perete sau ușă, se fixeaza telefonul mobil într-un stativ și se îndreaptă spre țintă. Apoi se pornește aplicația, se selecteaza modulul, se configurează câmpul de vedere a camerei telefonului astfel încât sa vada bine țintă.
A se observa spațiul din dreapta țintei, care e “reload area”. Adică, dacă se trage acolo, se simulează reîncarcarea armei. Se poate pune acolo o bucata de hârtie ca să tragi în ceva, sau doar te ține minte zona.
Apoi se începe antrenamentul. Aplicația scoate un bip care e semnalul de start. Se execută focul cât mai repede posibil dar cu atenție ca să nimerești ținta cât mai în centru. Apoi, pentru a începe trebuie făcută o reîncercare, adică tras în dreapta țintei, în reload area.

Din păcate aplicația LaserHit nu stochează scorurile obținute și nu genereaza nici un fel de statistici. Doar numărul de lovituri per total. Aici ar fi loc de îmbunătățiri majore.
Există și alte aplicații pentru cartușele laser, dar sunt pe bani și/sau folosesc niște ținte speciale – adică nu imprimate pe hârtie.
Un alt element ce trebuie menționat este că aceste cartușe laser sunt cam fragile. Am facut și antrenamente de reload, adică aveam pistolul întins în față spre țintă cu mansonul blocat în spate, și la bip eliberam încărcătorul, scoteam altul din centura, îl întroduceam și dădeam drumul la manson. Acest șoc al închiderii manșonului este destul de puternic și a stricat un cartuș laser. Compania Mantis mi-a trimis altul pe gratis în garanție, dar nu e ceva ce ar trebui abuzat. Mai ales ca am stat vreo 3 luni până a venit.
Per total e un instrument foarte bun de antrenament acasă, mai ales cand ai arma și echipamentul propriu, iar muniția e scumpa sau nu se găsește. Repetarea în fiecare zi a mișcărilor necesare duce la o memorie musculară și un automatism subconștient, ceea ce, pe deoparte conferă siguranță și fluiditate mișcărilor și pe de altă parte eliberează mintea ca să se concentreze pe lucruri mai importante ca alinierea aparatelor de ochire cu ținta și apăsarea lina a tragaciului.
Asa ca, spor la antrenamente.
Articole similare:
– MantisX: prezentare sistem antrenament, analiza si diagnoza dry fire & live fire
– Electronic trainer: Trace
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
– Competitia PPC: calcule pt. punctaj Sportiv Categoria I
Leave a Reply