Continuam seria dedicata cartuselor folosite la armele scurte (aici intreaga serie) cu urmatoarele articole si anume cu cele dedicate cartuselor folosite predominant la revolvere. Incepem cu cele mai mici dintre ele, care sunt si exceptii ele nefiind concepute special pentru revolvere, si anume cu cartusele 22 Long Rifle si 22 Winchester Magnum Rifle.

.22 LR / .22 Long Rifle / 5.6×15mmR
22 LR / 22 Long Rifle / 6.5x15mmR este un cartus ce nu a fost proiectat pentru, si nu este folosit special (doar) de catre revolvere. Cartusul este folosit si la pistoale, si la revolvere, si la arme lungi cu repetitie, dar si la arme lungi semiautomate. Printre caracteristicile definitorii regasim: percutie pe rama, faptul ca este cu rama (rimed, de acolo vine acel “R” de la 5.6x15mmR) si faptul ca diametrul glontului este exact acelasi cu diametrul tubului (partea glontului ce intra in tub, calcaiul, are diametrul mai mic). In imaginea de mai sus se poate observa la .22LR ca diametrul cartusului este acelasi cu cel al glontului. De asemenea se mai poate observa si ca diametrul rimm-ului la .22LR si la .22WMR este mai mare decat diametrul corpului tubului, fapt ce le face ideale pentru revolvere deoarece rimm-ul agata, iar cartusul nu cade prin gaura cilindrului.
Cartusul a fost dezvoltat la finalul anilor 1880 si de-a lungul anilor foarte multe pistoale si revolvere au fost proiectate in jurul acestui cartus (ex: S&W 34 Kig gun, Ruger Wrangler). De asemenea foarte multi producatori au realizat variante in .22 LR ale revolverelor proiectate pentru calibre mai mari, gen .38 Special sau .357 Magnum (ex: Colt Cobra).
Reculul este unul foarte mic si cartusul este ideal pentru incepatori (in SUA trag si copiii de sub 10 ani), dar el este folosit si de catre sportivii profesionisti in competitii sportive gen biatlon sau la competitia “pistol liber”. Revolverele si pistoalele 22 LR sunt foarte populare, mai ales in SUA unde conform statisticilor ATF ocupa locul al patrulea ca si popularitate dupa cele in 9x19mm, 380 ACP si 45 ACP. Chiar si la noi se poate observa ca in lista de optiuni de la magazinul Arrow, gasim 11 tipuri de cartuse 22 LR, iar la 9x19mm gasim doar 9 tipuri.
Pretul este foarte mic, atat in SUA cat si in Romania. In SUA in ianuarie 2020 se gasea chiar si la 5 centi dar acum cu nebunia cu COVID-19 si protestele BLM a urcat pretul la 20 centi. In Romania gasim incepand cu 0.41 Ron bucata. Pretul mic impreuna cu reculul redus il fac ideal pentru antrenamentele indelungate.
Dimensiuni*:
- diametrul glontului este de 5.6 milimetri (aproximativ 0.22 inch)
- greutatea glontului este in jurul a 2.3 – 2.6 grame
- viteza dezvoltata la revolver in 3 inch este pe undeva pe la 332 m/s (exemplu)
- energia dezvoltata la revolver in 3 inch este aproximativ de 128 Jouli
- presiunea maxima SAAMI: 21.000 psi
*) Diametrul si presiunea maxima sunt aceleasi indiferent de marca si tipul cartusului 22 LR. In schimb greutatea, viteza si deci prin urmare si energia dezvoltata difera de la un tip la altul. Valorile prezentate aici sunt unele tipice/medii de la Geco sau Sellier & Bellot.
In magazinele din Romania cateva exemple de arme puse spre vanzare in 22 LR sunt urmatoarele: revolverul Colt Target, dar si pistoalele Walther P22, Erma EP 552S, Beretta.
Autoaparare* / self defence: cartusul nu este indicat pentru autoaparare, efectele balistice fiind relativ mediocre. Totusi cartusul 22 LR are capacitatea de a omora o persoana. In tabelul de mai jos (Lucky Gunner citeaza un studiu al lui Greg Ellifritz) se observa ca in 31% din cele 158 de cazuri inregistrate in care aparatorul a folosit arma 22 LR, acesta nu a reusit sa-l opreasca pe atacator. Ca si fapt divers, puntem observa ca la 32 ACP care este folosit si la pistoalele Carpati, studiul arata ca rata a fost si mai proasta, de 40%. DAR … la 32 ACP s-au inregistrat doar 25 de cazuri si s-ar putea ca nr. mic de incidente sa faca rezultatele irelevante dpdv statistic (de aceea nici nu au fost trecute in prezentarea Lucky Gunner). Comparativ cu .38 Special procentul de ratare a incapacitarii este aproape dublu, deci de aproape doua ori mai prost. De asemenea mai apare si problema de incredere (reliability) prezenta la munitia cu percutie pe rama (rimm fire) care nu detoneaza la fel de consistent ca si cea cu percutie centrala (detalii reliability). Totusi la revolvere exista un avantaj fata de pistoale, si anume ca daca la un cartus nu se produce detonarea, utilizatorul trebuie doar sa mai traga inca o data de tragaci pentru a trage urmatorul cartus din urmatoarea camera de explozie, pe cand la pistol trebuie actionat manual (tap & rack) pentru a ejecta cartusul netras.
*) Termenul de autoaparare este folosit in aceasta serie de articole la modul general (self defense), nu la modul definit de legea 295/2004, si anume arme neletale cu potential letal, cu gloante din bile de cauciuc.
Teste balistice pt 22 LR realizate de Lucky Gunner gasiti aici.
9×19 mm, 22 LR Studiul Ellifritz (lucky gunner) 22LR & 22WMR (who the who)
.22 WMR / .22 Magnum / .22 WMRF / .22 MRF / .22 Mag
.22 Winchester Magnum Rimfire / .22 WMR / .22 Magnum / .22 WMRF / .22 MRF / .22 Mag este tot un cartus cu percutia pe rama dezvoltat de aceasta data in anul 1959 si gandit initial pentru armele lungi. La fel ca si la .22LR imediat dupa aparitia lui companiile au inceput sa dezvolte si revolvere ce folosesc acest cartus. Dimensiunile tubului sunt mai mari, atat in lungime cat si in grosime tocmai pentru a nu putea fi folosit in arme in calibrul .22 LR care este mai slab. Diametrul tubului este de 6.1 mm (fata de 5.7 mm la .22LR), iar lungimea este de 26.8 mm (fata de 15.6 mm la .22LR).

Calibrul este acelasi (~.22 inch) cu cel al cartusului .22LR ceea ce inseamna ca o teava de revolver se poate folosi cu ambele cartuse, doar ca trebuie schimbat cilindrul care sa acomodeze noul tip de cartus. Un cartus .22LR se poate introduce intr-o camera de explozie (sau gaura unui cilindru de revolver) in .22WMR, dar inteleg ca este oarecum periculos si nu este indicata folosirea lor in arme .22WMR existand riscul ca gazele sa scape pe langa tubul cartusului care este mai mic si sa deterioreze arma sau sa accidenteze utilizatorul. De asemenea se pierde foarte multa energie pe langa tub, iar tubul se deformeaza si se poate chiar rupe. In schimb un cartus .22WMR nici macar nu se poate introduce intr-o camera realizata pentru .22LR si prin urmare clar nu se poate folosi. Un video in care se prezinta ce se intampla daca tragi cu .22LR in camera de .22WMR gasiti aici.
Reculul este oarecum similar cu cel al lui .22LR daca le comparam cu un .38 Special, doar ca usor mai puternic decat .22LR. In clipurile postate mai jos se poate observa atat ridicarea tevii la .22 WMR cat si sunetul produs de acesta sunt usor mai pronuntate decat cele de la .22 LR.
Revolvere contemporane in .22WMR: Ruger produce deja faimosul Ruger LCR si in .22 WMR cu capacitate de 6 cartuse. De asemenea si Smith & Wesson produce modelul SW 351 PD si SW 351 c ca si modele compacte pe J frame cu 7 cartuse, dar si SW Modelul 48 in 4 inch pe K frame. De asemenea North America produce niste mini-revolvere similare cu faimosului Derringer, de exemplu acesta care se gaseste de vanzare in Bulgaria.
In magazinele din Romania nu am gasit nici o arma in .22WMR, iar pe e-gun.de la momentul curent sunt doar patru licitatii pentru astfel de arme.
Pretul in Romania este aproximativ egal cu cel al lui .38 Special, iar in SUA pare sa fie egal cu pretul lui 9x19mm, usor mai ieftin decat .38 Special. In Romania gasim doua variante la 1.81 Ron si la 3.51 Ron bucata.
Dimensiuni*:
- diametrul glontului este de 5.6 milimetri (aproximativ 0.22 inch)
- greutatea glontului este in jurul a 2.6 grame
- viteza dezvoltata la revolver in 3 inch este pe undeva pe la 383 m/s (exemplu)
- energia dezvoltata la revolver in 3 inch este aproximativ de 189 Jouli
- presiunea maxima SAAMI: 24.000 psi
*) Diametrul si presiunea maxima sunt aceleasi indiferent de marca si tipul cartusului 22 WMR. In schimb greutatea, viteza si deci prin urmare si energia dezvoltata difera de la un tip la altul. Valorile prezentate aici sunt unele tipice/medii de la Geco sau Sellier & Bellot.
Autoaparare* / self defence: performantele balistice ale lui .22 WMR comparativ cu cele ale lui .22 LR sunt net superioare daca vorbim de teava lunga, de arma lunga. Daca vorbim de teava de arma scurta, dar mai ales de 2 inch cum au revolverele de buzunar atunci situatia ramane tot in favoarea lui .22 WMR, dar avansul este mai mic. Aceasta se datoreaza faptului ca glontul parcurge lungimea tevii foarte repede si incarcatura de pulbere nu are destul timp incat sa arda complet si sa genereze maximum de forta pe care l-ar putea dezvolta, si practic astfel se pierde din energia potentiala. Totusi avantajul fata de .22 LR este unul nu chiar neglijabil.
Singurul dezavantaj fata de .22 LR pare sa fie doar capacitatea care scade de la 8 cartuse la 7 sau uneori chiar la 6 cartuse (totusi superioara fata de cea de 5 la .38 Special, dar egala cu cea de .32 Federal Magnum in caz ca vorbim de 6 cartuse). Diferenta de recul nu pare sa fie un inconvenient ea fiind relativ mica si oricum se pleaca de la o valoare mica. Diferenta de zgomot si flash la gura tevii nu reprezinta un dezavantaj, ba chiar un avantaj fie si el doar psihologic. Pretul este intr-adevar unul comparativ mult mai mare, dar daca vorbim de self defence pretul nu ar trebui sa conteze atat de mult.
Nișa .22 WMR: exista o nisa pentru .22 WMR pe piata self defence pentru cazurile cand ai nevoie de o arma foarte mica si foarte usoara si pe care sa o poti ascunde foarte usor (ex: pe plaja, la jogging, intr-o poseta foarte mica). Modelele S&W J frame cu 7 focuri (315 grame), Ruger LCR cu 6 focuri (450 grame), dar si Mini-revolverele de la Nort America cu 5 focuri single action (sub 200 grame) par sa acopere si sa satisfaca destul de bine aceasta nisa.
Mai multe resurse (video):
- Teste balistice pt 22 WMR realizate de Lucky Gunner gasiti aici
- Comparatie variante 22LR si 22WMR pentru self defense realizata tot de Lucky Gunner
- Comparatie .22LR si .22WMR cu revolvere cu teava de 3 inch gasiti aici de la Buffalo’s Outdoors si partea a doua cu penetrare in gel balistic
- Cei de la Lucky Gunner au o prezentare a cartusului aici
- De asemenea comparatie intre 22LR si 22WMR a realizat si Paul Harrell
22 LR & 22 WMR (who the who) 22 LR & 22 WMR, 2 inch revolver
(lucky gunner)22 LR & 22 WMR (buffalo’s outdoors)
Bibliografie:
– Shooter’s Bible: Guide to cartridges book (by Todd Woodard, eng)
– Lucky Gunner website (eng)
– Genitron.com – gun & caliber database (eng)
– Wikipedia – caliber page (eng)
– ATF – Bureau of Alcohol, Tabacco and Firearms and Explosives (eng)
Articole similare:
– Calibre si cartuse (introducere)
– Cartușe pistol | 1 – 22 LR, 25 ACP, 32 ACP (partea I – Grupa mica)
– Cartușe pistol | 2 – 9×17 Short, 9×18 Mak, 9×19 Lug, 9×21 IMI (part II – Nouarii)
– Cartușe pistol | 3 – 40 S&W, 10 mm Auto, 45 ACP (part III – Grăsanii)
– Cartușe pistol | 4 – 7,62×25 Tokarev si .357 Sig (part IV – Ciudații)
Leave a Reply