Cartușe pistol | 3 – 40 S&W, 10 mm Auto, 45 ACP (part III – Grăsanii)

Continuam seria dedicata cartuselor folosite la pistoale semiautomate. Dupa ce in prima parte am vorbit despre 22 LR, 25 ACP si 32 ACP si in a doua parte am vorbit despre 9×17, 9×18, 9×19 si 9x21mm acum trecem la cartusele cu diametrul mai mare de 9mm, unde ne oprim asupra a trei cartuse: 40 S&W, 10mm Auto si 45 ACP.

Captura ecran video Yankee Marshal

40 S&W / 40 Auto / 10mm Kurtz / 10x22mm

40 S&W / 40 auto / 10mm Kurtz / 10x22mm este un cartus cu peretele tubului drept, fara rama (rimless) cu diametrul de ~10 mm (~0.40 inch) si lungimea tubului de ~22 mm. A nu se confunda cu 10x22T Rubber prezentat aici, care cel mai probabil a fost modelat dupa 40 SW. Comparativ cu 9x19mm este putin mai mare, diametrul fiind cu 1mm mai mare si lungimea tubului cu 3 mm.

In anul 1986 la Miami Dade a avut loc un incident armat intre doi spargatori de banci si cativa agenti FBI (reconstituirea artistica aici, cei cu arme lungi sunt spargatorii de banci, iar analiza lui Paul Harrell aici). Dupa incident, FBI impreuna cu Smith & Wesson si Winchester au modificat un design mai vechi al lui John Browning si Jeff Cooper dezvoltand in final cartusul pe care il cunoastem acum sub denumirea de .40 S&W. FBI, ca de altfel si multe alte agentii americane, l-a folosit pana in 2015 cand au revenit pe 9×19 mm, totusi unele agentii ramanand inca la calibrul 40 SW. Pentru mai multe detalii despre evenimentele istorice care au pregatit dezvoltarea lui 40 SW accesati acest video.

Multe pistoale in calibrul 9x19mm si 40 SW au exact aceeasi dimensiuni exterioare, iar diferente majore gasim la diametrul tevii, a camerei de explozie si a magaziei. Ca exemplu avem pistolul Glock 19 (9x19mm) si Glock 23 (40 sw) – comparatie aici.

Dupa cum mentionam mai sus diametru este de ~10 mm, deci mai mare decat clasicul 9x19mm. Are acelasi glont ca si calibrul numit 10 mm Auto (vezi mai jos), dar tubul este mai scurt si prin urmare cartusul mai slab. Cartusul 40 SW este fratele mai mic al calibrului 10 mm Auto, cum este calibrul 38 Special pentru 357 Magnum (adica o varianta mai scurta si mai slaba ca putere, dar care se poate folosi in armele calibrului-frate mai mare – un video folosind 40 SW in pistoale 10mm gasiti aici). Primul pistol in calibrul 40 S&W a fost SW Model 4006. In Romania am gasit la Huntershop.ro pistol CZ P-09 si in calibrul 40 SW, dar si CZ 75 B si in acest calibru. De asemenea se gasesc pistoale Glock la acest magazin si chiar am gasit un anunt SH mai vechi pe Okazii.ro.

Pretul in SUA incepea inainte de Covid si protestele BLM de pe la 34 centi bucata, acum incepe de pe la 66 centi, iar in Romania de pe la 2 lei bucata. Paleta de optiuni pentru arme in acest calibru este relativ decenta in Europa/Romania si foarte buna in SUA.

Dimensiuni*:

  • diametrul glontului este de ~10 milimetri (~ 0.4 inch)
  • greutatea glontului este in jurul a 11.6 grame
  • viteza dezvoltata la pistol este pe undeva pe la 300 m/s
  • energia dezvoltata la pistol este aproximativ de 550 Jouli
  • presiunea maxima SAAMI: 35.000 psi

*) Diametrul si presiunea maxima sunt aceleasi indiferent de marca si tipul cartusului 40 S&W. In schimb greutatea, viteza si deci prin urmare si energia dezvoltata difera de la un tip la altul. Valorile prezentate aici sunt unele tipice/medii pt. full metal jacket (FMJ) de la Geco sau Sellier & Bellot.

Autoaparare* / self defence: daca a fost si este bun pentru FBI si pentru alte agentii americane, cu siguranta este bun si pentru un civil. In studiul lui Ellifritz rata de esec este aceeasi ca la 9mm, si anume 13%. Pe youtube si pe site-urile de specialitate sunt o gramada de comparatii balistice intre 9mm, 40 SW si 45 ACP nu mai intru in acest subiect, toate trei par sa fie mai mult decat adecvate pentru autoapare dpdv balistic, usor avantaj avand 40 SW in fata lui 9mm si a lui 45 ACP (un exemplu aici). Diferente majore gasim altundeva: capacitatea incarcatorului (9mm>40SW>45ACP), reculul (9mm<40/45 – video aici) si deci rapiditatea lovirii tintei in succesiuni rapide, uzura in timp a componentelor, in special a tevii (9mm<40SW), pretul si paleta de optiuni pentru munitie, dar si pentru arme. De asemenea legislatia din unele state cum este de exemplu California, si cumva cu acelasi efect in Romania (art. 42, alin. 5 si alin. 7) limiteaza capacitatea incarcatorului la 10 cartuse, iar acest fapt joaca un rol in alegerea calibrului: daca tot am voie doar maxim 10 cartuse … “make them count“.

*) Termenul de autoaparare este folosit aici la modul general (self defense), nu la modul definit de legea 295/2004, si anume arme neletale cu potential letal, cu gloante din bile de cauciuc.

Teste balistice pt. 40 S&W realizate de Lucky Gunner gasiti aici.

10 mm Auto / 10x25mm

10 mm Auto / 10x25mm este un cartus foarte puternic tot cu peretele tubului drept si fara rama, dezvoltat de Jeff Cooper si a fost introdus pe piata in 1983 impreuna cu pistolul Bren Ten. A fost luat in considerare de catre FBI dupa incidentul din Miami Dade din 1986, dar s-a concluzionat ca datorita recului foarte puternic nu este ceea ce cautau ca si cartus principal. De asemenea lungimea cartusului de 25 mm a insemnat ca aveau nevoie de pistoale mai mari, iar acest fapt ar produce niste probleme pentru agentii FBI cu maini medii si mici. Totusi FBI l-a adoptat, dar intr-o varianta mai slaba (10mm Lite sau FBI load – cu mai putin praf de pusca in tub). Ulterior si-au dat seama ca varianta mai slaba a cartusului se poate impacheta intr-un tub mai scurt, si asa au ajuns la 40 S&W prezentat mai sus, care a venit cu avantajul recului mai mic si ca se putea folosi intr-un pistol mai mic de aceleasi dimensiuni cu cele in calibrul 9x19mm.

Cartusul incearca sa reproduca pt. pistoale semiautomate calitatile balistice ale calibrului 357 Magnum care este folosit la revolvere (despre acesta mai tarziu in episodul III dedicat cartuselor pt. revolvere) – un exemplu de comparatie in gel balistic aici. Defapt au reusit sa obtine o energie dezvoltata superioara lui 357 Magnum, dar totusi usor sub 41 Magnum. Datorita performante balistice, a energiei dezvoltate, a traiectoriei plane, a puterii de penetrare si a diametrului relativ mare este folosit si la vanatoare de vanat mare. Un exemplu ar fi ca este folosit de patrulele Daneze din nordul Groenlandei pentru a se apara de ursi polari.

Pretul in SUA incepea inainte de Covid si protestele BLM de la 38 centi bucata, acum fiind undeva pe la 52 centi bucata. In Romania nu am gasit pe nici un site. Paleta de optiuni pentru arme in acest calibru este scazuta in Europa (zero in Romania) si relativ decenta in SUA. In mod normal nu trebuia sa il includ pentru ca nu am gasit in Romania nici arma si nici munitie de acest calibru, dar avand in vedere legatura stransa cu 40 S&W si faptul ca apare pe net in multe comparatii cu 357 Mag, 40 S&W si 45 ACP am decis sa il includ in acesta serie de materiale.

Alte exemple de arme in calibrul 10mm Auto: pistolul Remington 1911 R1 Hunter cu teava de 6 inch, pistolul Smith & Wesson Model 1006, dar si Glock G20 gen 4 folosit si de catre patrulele daneze in nordul Groenlandei.

Dimensiuni*:

  • diametrul glontului este de ~10 milimetri
  • greutatea glontului este in jurul a 11.7 grame
  • viteza dezvoltata este pe undeva pe la 350 m/s
  • energia dezvoltata este aproximativ de 730 Jouli
  • presiunea maxima SAAMI: ~37.500 psi

*) Diametrul si presiunea maxima sunt aceleasi indiferent de marca si tipul cartusului 10mm Auto. In schimb greutatea, viteza si deci prin urmare si energia dezvoltata difera de la un tip la altul. Valorile prezentate aici sunt unele tipice/medii pt. full metal jacket (FMJ) de la Geco sau Sellier & Bellot.

Autoaparare / self defence: avand in vedere ca este folosit la vanat mare gen ursi polari si de catre departamentul de eliberare ostateci al FBI-ului (FBI Hostage Resque) sugereaza faptul ca este un cartus foarte puternic care “gets the job done”. Evident, se poate folosi si la autoaparare impotriva bipezilor, dar este putin overkill. Pistolul destul de mare, reculul pe masura energiei dezvoltate, penetrarea excesiva il fac sa fie mai putin decat ideal pt clasicul conceal carry in zone fara vanat mare (fara ursi, fara lei de munte, etc), dar evident asta nu inseamna ca nu se poate, ci doar ca nu este ideal. In schimb daca locuiesti in zone unde te intalnesti des la statia de autobuz sau in curtea din spatele casei cu ursi bruni/polari, lei de munte sau alt vanat mare care te poate ataca, atunci probabil ca este o optiune mai buna decat clasicul 9x19mm sau chiar decat 40 S&W. De mentionat faptul ca in studiul lui Greg Ellifritz calibrul 10mm Auto nu se regaseste, presupunerea mea (luati ca atare) este ca nu a gasit cazuri de autoaparare cu acest calibru. Cei de la Lugky Gunner au realizat si un clip intitulat “Is 10mm a Viable Self-Defense Caliber?“. De asemenea si Paul Harrell face o comparatie intre 10mm Auto si 45 ACP pt autoaparare.

Teste balistice pt. 10mm Auto realizate de Lucky Gunner gasiti aici.

45 ACP / 45 Auto / 11.43×23 mm

45 ACP / 45 Auto / 11.43×23 mm este de asemenea un cartus cu peretele tubului drept, fara rama si a fost dezvoltat in 1904 tot de John Browning, facandu-si aparitia pe scara larga odata cu pistolul Colt M1911. A fost folosit de catre armata americana, impreuna cu acelasi pistol pana in a 1985 cand s-a trecut la Beretta 92 FS in 9×19 mm. A avut in tot acest timp, dar si acum, o popularitate imensa in special in SUA, unde se regaseste pe locul trei dupa 9x19mm si 380 ACP (conform ATF). Dintre cartusele folosite la scara larga pt. pistoale este cartusul cu diametrul cel mai mare (11.43 mm), asta daca eliminam din calcul cartuse “de nisa” cum este cel in calibrul 50 folosit la pistolul Desert Eagle. 

Istoria lui .45 incepe in timpul rebeliunii Moro din Filipine in care soldatii americani au sesizat ca armele lor in calibrul 38 Long Colt nu faceau fata atacurilor sinucigase din Moros Juramentados si nu ii doborau pe atacatori chiar daca ii loveau de mai multe ori. Armata americana a ordonat niste teste pentru a determina calibrul urmatorului pistol sau revolver al armatei, iar in urma acestor teste a reiesit ca trebuie sa fie minim 0,45 inch. Mai multe detalii despre istoria lui 45 ACP gasiti in engleza in acest clip, iar daca sunteti interesati despre istoria pistolului Colt M1911 putiti citi in romana articolul lui Vili Stancu de pe site-ul Asociatiei Nationale a Colectionarilor de Arme.

Pretul in SUA inainte de Covid si protestele BLM incepea undeva de pe la 47 centi, iar acum se gaseste de pe la 60 centi. In Romania pretul incepe de pe la 2.11 Ron, cam dublu cat este cel mai ieftin 9x19mm.

In Romania se poate trage cu .45 ACP in foarte multe poligoane, de exemplu in Cluj la Squdstore cu pistolul RIA M1911, dar si la Joita cu Colt 1911.

Arme de cumparat se gasesc in mai multe locuri, pistoale Glock la Glock Romania sau 1911 Remington la Huntershop Oradea sau 1911 Kimber sau Springfield Armory la House of Guns.

Dimensiuni*:

  • diametrul glontului este de 11,43 milimetri (~0.45 inch)
  • greutatea glontului este in jurul a 14,9 grame
  • viteza dezvoltata este pe undeva pe la 260 m/s
  • energia dezvoltata este aproximativ de ~500 Jouli
  • presiunea maxima SAAMI: 21.000 psi

*) Diametrul si presiunea maxima sunt aceleasi indiferent de marca si tipul cartusului .45 ACP. In schimb greutatea, viteza si deci prin urmare si energia dezvoltata difera de la un tip la altul. Valorile prezentate aici sunt unele tipice/medii pt. full metal jacket (FMJ) de la Geco sau Sellier & Bellot.

Autoaparare / self defense: balistic vorbind .45 ACP este cel putin la fel de eficient ca 9x19mm sau .40 SW, iar faptul ca armata americana l-a folosit ~75 ani inclusiv in cele doua razboaie mondiale spune totusi ceva. Din studiul lui Eliffritz observam ca are cam aceeasi rata de esec ca si 9mm si 40 SW (14%), iar din numarul de cazuri  putem observa ca a fost folosit la autoaparare (self defence) in raport de 1:2 cu calibrul 9mm si aproximativ 1,1:1 cu 40 SW.

Diferente notabile fata de 9mm si 40 SW se gasesc la recul si la capacitatea incarcatorului. Pe langa reculul mai mare la 45 ACP, un alt dezavantaj pe care il are fata de 9×19 mm si in mai mica masura si fata de 40 SW este capacitatea mai mica a incarcatorului. Daca gloantele stau in incarcator pe un sigur rand (single stack) la pistoalele 1911 capacitatea magaziei este de 7 sau 8 cartuse. Daca se merge pe varianta cu doua randuri (double stack) capacitatea creste (1911 Para Ordnacem Glock, etc). De exemplu Glockul 21 are 13 cartuse 45 ACP, dar grosimea manerului este mult mai mare. Comparativ Glock 17, care are aceeasi dimensiune cu Glock 21, are 17 cartuse in 9x19mm (comparatie Glock 17 vs. Glock 21).

Paul Harrell are un video in care face o comparatie intre 40 S&W si 45 ACP pentru autoaparare. Comparatie in gel balistic pt. 10mm Auto si  .45 ACP +P aici (+P inseamna o versiune imbunatatita a variantei standard, mai puternica). Teste balistice pt. 45 ACP realizate de Lucky Gunner gasiti aici.

Bibliografie:
Shooter’s Bible: Guide to cartridges book (by Todd Woodard, eng)
Lucky Gunner website (eng)
Genitron.com – gun & caliber database (eng)
Wikipedia – caliber page (eng)
ATF – Bureau of Alcohol, Tabacco and Firearms and Explosives (eng)
Sellier & Bellot amnunition
Geco anmunition


Articole similare:
– Calibre si cartuse (introducere)
– Cartușe pistol | 1 – 22 LR, 25 ACP, 32 ACP (partea I – Grupa mica)

– Cartușe pistol | 2 – 9×17 Short, 9×18 Mak, 9×19 Lug, 9×21 IMI (part II – Nouarii)
Cartușe pistol | 4 – 7,62×25 Tokarev si .357 Sig (part IV – Ciudații)
Pistolul M1911 |p1 : evolutia modelelor Browning premergatoare lui M1911

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: