Pistolul M1911 |p1 : evolutia modelelor Browning premergatoare lui M1911

Pistoul M1911 (wiki) proiectat de faimosul inventator John Browning in jurul anului 1911 este unul dintre cele mai faimoase si probabil cel mai usor de recunoscut pistol din toate timpurile. Dar proiectarea lui in varianta adoptata de armata americana in anul 1911 (de unde si numele Model 1911 sau pe scurt M1911) nu s-a intamplat peste noapte, ea a venit ca un pas final al unei evolutii naturale ce s-a intamplat pe parcursul unui deceniu.

Despre geniul lui John Browning s-a vorbit deja pe Arme Vechi in acest material, nu mai insist aici. El a patentat diferite proiecte si numeroase modele de pistoale, proiecte pe care le-a vandut atat companiei Colt din SUA cat si companiei FN din Belgia. Ca si proiecte de pistoale el a mers pe doua principii de functionare: blowback (reculul liber al inchizatorului) folosit la pistoale in calibre mai mici si short recoil operated (reculul scurt al tevii si lung al inchizatorului) folosit la pistoale in calibre mai mari, dar a mai detinut si alte doua brevete: teava rotativa si operare cu imprumut de gaze. Principiul short recoil operated cu dropping/tilting barrel (teava care cade sau care se inclina) s-a pretat cel mai bine pentru aplicatiile militare si Browning a dezvoltat cateva modele pe baza acestui principiu. In caz ca aceste principii de functionare nu iti sunt familiare, ele au fost prezentate deja in materialul Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil.

Primul model a fost Colt 1900, un pistol semiautomat cu teava de 6 inch din care s-au produs pana la urma ~4200 de exemplare in calibrul .38 ACP. Particularitatea acestui model este ca avea siguranta pe sistemul de ochire si anume pistolul se asigura prin armarea cocosului si apoi apasarea in jos a telului care actiona in aceasta pozitie si ca o piedica de siguranta. O alta caracteristica este faptul ca nu are piedica de blocare a mansonului si nici siguranta manuala pe partea stanga a pistolului (cum suntem astazi obisnuiti) si nici siguranta din spatele manerului (cum va urma sa aiba M1911), iar maneta de eliberare a incarcatorului era sub maner (cum este si la Makarov PM de exemplu). Teava de 6 inch si manerul foarte scurt (similar cu manerul lui Tokarev 33) nu au fost foarte apreciate de catre decidentii din cadrul armatei americane. “The ingenious, but simple, M1900 was the first semi-automatic pistol produced in the United States, and is the linear ancestor of, and design basis for, the Colt Government Model .45.” [1]

Urmatorul model dezvoltat a fost Colt 1902 Sporting, care este practic un Colt 1900 ce nu mai are siguranta pe tel, s-a renuntat de tot la siguranta, iar telul arata similar cu ce vom gasi ulterior si la M1911. Exista doua variante: Colt 1900 modificat, la care i s-a scos siguranta si o varianta produsa din start fara siguranta, aceasta din urma avand cocosul rotunjit. Taieturile de pe slide sunt mai agresive si taiate sub unghi, inspre in spate. In total s-au produs ~6900 exemplare, calibrul fiind acelasi .38 ACP.

In paralel cu modelul 1902 Sporting, a fost produs si modelul Colt 1902 Military in aproximativ 18.000 de exemplare. Manerul a fost extins, la fel si incarcatorul care acum acomodeaza opt cartuse in loc de sapte. Manerul nu mai este rotunjit in partea din spate pentru a acomoda zabreaua de ancorare. La acest model observam ca taieturile de pe manson sunt amplasate in partea din spate a lui si in sfarsit gasim maneta de eliberare a mansonului, manson care la acest model ramane blocat in spate dupa tragerea ultimului cartus, care este tot .38 ACP. 

Toate cele trei modele au teava prinsa in doua locuri, pivotarea ei se face in jurul a doua axuri. Acest lucru se poate observa usor dupa cele doua pinuri de sub teava, unul sub varful tevii, celalalt deasupra tragaciului acestea fiind practic axele in jurul carora se face pivotarea tevii. Zavorarea tevii de manson se realiza prin acele santuri si umeri ce se imbina, ca la M1911 (si ulterior si la alte modele, de exemplu la CZ Shadow 1 si Shadow 2). La aceste modele mai vechi cu doua axe de pivotare teava coboara cu totul si nu se inclina, cum o va face ulterior dupa anul 1909 la modelele ulterioare si la modelul final M1911.

Colt 1903 Pocket Hammer este un alt model realizat pe principiul reculului scurt al tevii si lung al inchizatorului, de aceasta data cu gandul la piata civila. El este practic o varianta compacta a modelului 1902, cu teava mai scurta de ~4.5 inch, cu taieturile de pe manson mutate in spate ca la modelul 1902 Military si care pastreaza manerul scurt si rotunjit al lui 1902. El nu are siguranta si nici maneta de eliberare a mansonului, pentru ca acesta nu se blocheaza in spate dupa ultimul cartus tras. S-au produs ~31.000 de exemplare, tot in calibrul .38 ACP. 

Modelul Colt 1905 vine cu o schimbare majora fata de modelele precedente, si anume trecerea la calibrul .45 ACP. Acest model a fost dezvoltat in perioada testelor Thompson – LaGarde prin care armata a ajuns la concluzia ca are nevoie de un calibru minim de .45 inch. Pistolul are acelasi maner patrat si de aceeasi lungime cu cel al 1902 Military, dar acomodeaza acum doar 7 cartuse in calibrul .45 ACP. Sistemul de coborare al tevii este acelasi, cu doua axe de pivotare si dupa tragerea ultimului cartus mansonul ramane blocat in spate, el putant fi eliberat prin actionarea parghiei de pe partea stanga (similar cu 1902 Military). Mecanismul de eliberare al incarcatorului este inca pozitionat sub maner. Au fost produse ~6100 in calibrul .45 ACP.

Colt 1907 vine ca o evolutie a lui Colt 1905, si anume vine cu siguranta din spatele manerului (grip safety). Acest model nu a fost nici primul si nici singurul cu astfel de tip de siguranta, dar ulterior, chiar si astazi astfel de siguranta a ramas ca fiind un aspect definitoriu al lui M1911.

Colt 1909 a fost primul model care renunta la cele doua axe de pivotare a tevii si introduce doar un singur ax de pivotare, facand ca de aceasta data teava sa se incline (tilting barrel) nu sa coboare cu totul mai jos (pastrand aceeasi inclinatie de zero grade) cum era la modelele premergatoare lui 1909. Acestea au fost produse intr-un numar foarte mic, doar pentru ca armata sa poata testa conceptul (~25 exemplare). Se pare ca acest model a introdus si butonul de eliberare al incarcatorului in pozitia pe care o recunoastem si astazi, pe partea stanga a manerului, in spatele tragaciului. De asemenea aici recunoastem teava de 5 inch si faptul ca frema se opreste cam pe la 3,5 inch. 

La Colt 1910 a fost schimbat unghiul manerului, acesta fiind adus de la cel clasic (aproape la 90 grade fata de manson) la unghiul pe care il recunoastem astazi datorita lui M1911. De asemenea se observa piedica de siguranta pe partea stanga a pistolului, in aceeasi pozitie pe care o va adopta si M1911. Modelul a avut cateva probleme tehnice si a picat testul la care a fost supus de catre armata americana. Colt a imbunatatit metalurgia pieselor si a mai realizat cateva mici modificari de detaliu, astfel rezultand modelul M1911 care a trecut testul armatei si astfel a fost adoptat in anul 1911. “The M1911 has been the single most copied semi-automatic pistol in the world. This record will probably stand.” [1]

Intr-un final s-a ajuns la modelul pe care astazi il recunoastem foarte usor, si anume M1911 cu ale sale caracteristici:

 • reculul scurt al tevii si lung al inchizatorului (short recoil operated) – introdus in 1900
 • catari de otel, clasice – introduse la modelele din 1902
 • maneta de eliberare a mansonului – 1902
 • blocarea automata a mansonului dupa tragerea ultimul cartus din incarcator – 1902
 • taiaturi pe manson, in partea lui din spate – 1902
 • calibrul .45 ACP – 1905
 • siguranta de priza, in spatele manerului – 1907
 • teava care se inclina (tilting barrel) in jurul unui singur ax – 1909
 • teava de 5 inch si frema mai scurta de ~3.5 inch – 1909
 • buton de eliberare al incarcatorului pe partea stanga a manerului – 1909
 • siguranta manuala pe partea stanga a manerului – 1910
 • manerul la un unghi de ~18 grade – 1910

Despre deosebirile intre M1911 si M1911A1 vom vorbi cu alta ocazie (update: articol aici).

Bibliografie si sursa pozelor: wikipedia, sightm1911.com, acest clip Forgotten Weapons si cartea [1]”Jerry Kuhnhausen –  The Colt .45 Automatic – A Shop Manual Vol 1″

Articole similare: 
Pistolul M1911 |p2: prezentarea elementelor principale
Pistolul M1911 |p3 : diferentele dintre M1911 si M1911 A1
John Moses Browning – istoria unui geniu si probabil cel mai mare inventator de arme
Arme practice “pe colectie” | 1 – Pistoalele M1911, Beretta 92, CZ75
Intro Pistol | 4 – Principii functionare: Straight Blowback vs. Short Recoil
Cartușe pistol | 3 – 40 S&W, 10 mm Auto, 45 ACP (part III – Grăsanii)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: