De-a lungul a celor 110 ani de cand este in productie pistolul M1911 a suferit schimbari si imbunatatiri, astazi avand mai mult de 100 de variante in productia de masa de la cei aproximativ 13 producatori principali, fara sa luam in calcul aici variantele custom sau semi-custom. In acest material voi incerca sa prezint elementele constructive principale si variantele cele mai cunoscute ale acestor elemente fara sa intru in detalii obscure. De mentionat ca foarte multe dintre aceste componente se pot cumpara si instala separat, de exemplu de pe Brownells.de. Modelul original din anul 1911 este M1911 si varianta imbunatatita din aul 1924 se numeste M1911-A1. Despre diferentele dintre cele doua modele voi vorbi in episodul urmator. Dar sa revenim la elementele constructive principale:
- marime: Government, Commander, Officer, sub-compact/micro
- catari: originale, combat, target
- incarcator: monofilar, bifilar
- comenzi: normale / extinse
- siguranta manuala: normala, extinsa, ambidextra
- siguranta de priza: clasica M1911, clasica M1911-A1, moderna (beaver tail)
- sina accesorii si ghidajul incarcatorului: cu sau fara
- teava: cu sau fara bucsa (barrel bushing vs. bull barrel)
- siguranta cuiului percutor: seria 70’s vs. seria 80’s
- tija de ghidare: intreaga vs. partiala
- plasele: lemn, cauciuc, G10, aluminiu – cu/fara taietura pt. deget
- incinta arcului principal: dreapta, arcuita, rotunjita
- alte elemente: cocosul, tragaciul, striatii manson, striatii maner
Detalii despre evolutia modelelor Browning intre anii 1900-1910 ce au culminat cu realizarea pistolului M1911 gasiti in primul material al acestei serii despre M1911.
Marime
Modelul original M1911 are teava de 5 inch (127mm) si se numeste “Gouvernment size“, marime guvernamentala, datorita faptului ca modelul adoptat de catre armata americana in anul 1911 avea aceasta lungime a tevii. Prin anii 70-80 s-a indentificat nevoia de a avea un model mai usor de ascuns sub haine si asa s-a ajuns la varianta in marimea “Commander” care are teava de 4.25 inch (108mm), iar manerul este la fel de lung ca la modelul Gouvernment. A treia varianta se numeste “Officer“, are teava de 3.5 inch (89mm), iar la aceste modele si manerul este mai scurt, nu doar teava.
Acestea trei sunt principalele variante, dar mai sunt si altele, printre care se pot mentiona: Longslide – teava de 6 inch (152mm) pe un cadru Gouvernment, Combat Carry Officer – teava de 4.25 sau 4 inch pe un cadru Officer, si Commanding Officer – teava de 3.5 inch pe un cadru Gouvernment. Totusi sunt unii producatori care deviaza de la aceste marimi standard. De exemplu Kimber nu are modelele Commander cu 4.25 inch si Officer cu 3.5 inch. Ei au in schimb modele cu 4 inch (102mm), si cu 3 inch (76mm). De asemenea ei folosesc alti termeni, gen Custom, Pro, Ultra. Mai exista pistoale si mai mici din categoria micro, sub-compact, dar care nu sunt 1911 ci doar vizual seamana cu un 1911 si am fi tentati sa le introducem in linia 1911. Aici gasim de exemplu Sig-Sauer 938, Sig-Sauer 238 si Springfield 911.
Catari
Exista o sumedenie de producatori de catari pentru M1911 si deci un numar foarte mare de variante de catari, dar ele se pot imparti in trei categorii mari si late:
- military style / tip militar – catarile originale de pe modelele adoptate de catre armata americana M1911 si M1911-A1. La modelele noi MilSpec vom gasi in productie catari similare, dar usor imbunatatite fata de cele originale, ele fiind simple de tip three dots
- combat style / pt. purtat ascuns – catari moderne de tip combat rotunjite la colturi care nu se agata de haine la scoaterea sau introducerea armei din/in toc
- target style / pt. tir sportiv – catari cu intaltatorul reglabil si cu un profil mai patratos, de obicei negru mat. Cele target si cele combat sunt aduse cat mai in spate posibil pentru a creste distanta dintre sistemele de ochire.
Incarcatoare
Modelul original 1911 are incarcator single stack (monofilar, cartuse pe un singur rand) cu o capacitate initial de 7 cartuse, ulterior de 8 cartuse in calibrul .45 ACP, iar si variantele mai noi, modelele in productie urmeaza aceasta configuratie. Exista totusi cel putin doi producatori, Para Ordnance si Remington care au realizat si variante cu incarcatoare double stack (bifilar, cartuse pe doua randuri) cu capacitate de 15 cartuse .45 ACP.
Comenzi
Comanda de eliberare a mansonului si cea de eliberare a incarcatorului au diferite variante ca si forme si ca si marime. Cele originale sunt destul de mici si sunt putin mai greu de folosit decat variantele lor mai extinse. Ambele comenzi au diferite grade de “extindere” plecand de la versiunea clasica (cea mai mica) si pana la versiunile de competitie care sunt exagerat de estinse. Evident intre aceste doua nivele exista o plaja mare de variante, mai ales la comanda de eliberare a mansonului, cea de eliberare a incarcatorului avand doar doua-trei variante.
Siguranta manuala
Siguranta manuala in forma ei originala/retro era de o dimensiune mica spre potrivita. Exista totusi si variante mai extinse sau chiar foarte exagerat de extinse (pentru competitie). De asemenea s-a dezvotat si varianta ambidextra in care siguranta se poate actiona si de pe partea dreapta a pistolului M1911.
Siguranta de priza
Siguranta de priza (grip safety) are cel putin trei variante principale:
- varianta originala M1911 folosita pana in anul 1924, care avea partea de sus foarte scurta si care lasa ca cocosul sa raneasca mana tragatorului daca acesta incerca o priza cat mai eficienta, cat mai de sus
- varianta usor imbunatatita M1911-A1 folosita incepand cu anul 1924 si care protejeaza mana tragatorului mai eficient decat varianta veche, dar totusi nu este ideala pentru anumiti tragatori care au mana mare sau care realizeaza priza foarte de sus
- varianta moderna (beaver tail) care este si mai extinsa si care protejeaza 100% mana tragatorului si care permite o priza ideala, indiferent de configuratia mainii sau de modul de priza
Sina accesorii si ghidajul incarcatorului
Modelul original venea fara sina pentru accesorii (rail) si de asemenea fara ghidaj de introducere incarcator in maner (magwell) – vezi prima poza din articol. In schimb exista variante mai noi (nu toate) care vin cu unul dintre aceste doua elemente sau cu ambele. Dimensiunea magwell-ului variaza pe o plaja destul de mare de la o valoare mica pana la magwell exagerat de mari (de obicei folosite in competitii sportive).
Teava – cu sau fara bucsa
Modelul original avea o bucsa intre teava si manson (barrel bushing). Modelele contemporane in marea lor majoritate urmaresc acelasi principiu cu bucsa, dar exista cateva modele care nu au aceasta piesa (numite bull barrel), ci teava si mansonul au contact direct spre capatul tevii fara nici un intermediar. Modelele sub 4 inch sunt exclusiv cu bull barrel, pe cand cele peste sunt in marea lor majoritate cu bushing, dar nu obligatoriu.
Siguranta cuiului percutor (firing pin block: 70’s series vs. 80’s series)
La cumpana anilor 1970 – 1980 a fost introdus un sistem aditional de siguranta impotriva lansarii accidentale a cuiului percutor, si deci evitarea unui incident nedorit. Modelele ce nu au acest sistem se numesc 70’s series, iar cele care au acest sistem se numesc 80’s series. Astazi se produc pistoale M1911 in ambele variante. Varianta cu firing pin block (siguranta pe cuiul percutor) previne declansarea accidentala a cuiului percutor datorita fortei de inertie la scaparea pistolului din mana si lovirea de o suprafata tare (pamant). Cuiul percutor nu poate sa inainteze chiar daca este supus fortei de inertie decat daca tragaciul este apasat. Dintre pistoalele la care am acces acelasi sistem l-am regasit si la CZ P-07 si la Beretta 92X Performance, dar lipseste de la modelul meu Norinco M1911-A1 si de la pistoalele CZ Shadow si CZ Shadow 2. Voi face un material separat despre acest subiect.
Tija de ghidare: intreaga vs. partiala
Tija de ghidare a arcului recuperator (guide rod) are doua variante: intreaga si partiala. Modelul original avea tija partiala (numita in engleza si GI de la ground infantry), iar capacul din capat era inchis (plug). Astfel cand mansonul este culisat in spate, sub teava nu se vede nimic la exterior. In schimb la tija de ghidare care este intreaga, aceasta se va vedea sub teava. Acest lucru se datoreaza si faptului ca, in capat capacul nu este inchis, ci este gaurit pentru a permite sa culiseze de-a lungul tijei.
Plasele maner
Plaselele de pe maner pot sa fie realizate din diferite materiale: lemn, cauciuc, G10, aluminiu, pachmayr, etc. In functie de restul caracteristicilor pistolului, estetic si functional vorbind, se potriveste o varianta sau alta, dar practic se pot amesteca in orice combinatie. De asemenea o caracteristica ce poate sa existe sau sa lipseasca este taietura pentru degetul mare al mainii drepte, pentru a ajunge mai usor la butonul de eliberare al incarcatorului. Taietura poate sa lipseasca, sa existe sau sa existe si sa fie foarte adanca. O alta varianta este manerul dintr-o singura bucata. De asemenea grosimea plaselelor are trei variante: subtiri, clasice, groase.
Incinta arcului principal
Jumatatea de jos a partii din spate a manerului se numeste in engleza main spring housing, iar in traducere libera ar veni incinta arcului principal, adica unde este pozitionat arcul ce actioneaza cocosul. La modelul initial M1911 era dreapta, la modelul M1911-A1 aparut in anul 1924 era arcuita, iar astazi gasim modele contemporane cu ambele variante, dar predomina cele originale cu partea din spate dreapta. De asemenea, la modelele contemporane mai exista si varianta taiata in coltul din spate al manerului pentru a face arma mai usor de ascuns sub haine (bob tail, bobbed). La majoritatea modelelor de productie aceasta piesa este realizata din plastic, pe cand la modelele semi-custom si custom este realizata din metal.
Alte elemente
Ar mai fi si alte elemente minore care pot sa difere de la un model la altul, dar nu sunt asa de importante ca cele prezentate mai sus. As mentiona tipul cocosului (cu pinten sau rotunjit si gol pe dinauntru), tipul tragaciului (scurt, lung si plin sau cu gauri laterale), forma si grosimea taieturilor de pe manson (mai late, mai inguste, sub forma de solzi de peste, etc), dar si striatiile (checkering) ce ajuta la priza, situate pe fata si de pe spatele manerului. De asemenea incarcatoarele pot sa aiba baza plata si subtire sau sa fie cauciucata si mai inalta (padding).
Bibliografie:
– https://www.hoopergunworks.com/officer-vs-commander-vs-government/
– https://www.handgunhero.com/compare/kimber-1911-ultra-vs-kimber-1911-pro
– http://www.imfdb.org/wiki/1911_Gallery
– https://www.brownells-deutschland.de/
– https://www.hogueinc.com/grips/1911-grips
– Mark Novak – Anvil
Articole similare:
– Pistolul M1911 |p1 : evolutia modelelor Browning premergatoare lui M1911
– Pistolul M1911 |p3 : diferentele dintre M1911 si M1911 A1
– John Moses Browning – istoria unui geniu si probabil cel mai mare inventator de arme
– Arme practice “pe colectie” | 1 – Pistoalele M1911, Beretta 92, CZ75
– Prezentare pistol: Luger / Parabellum / P.08
Leave a Reply