John Moses Browning

John Moses Browning este probabil cel mai mare inventator din domeniul armelor din toate timpurile. Aproape orice arma din ultimul secol contine ceva din ideile acestui om, dar care in Romania e aproape complet necunoscut. De aceea am zis ca o scurta prezentare ar fi de folos, pentru a imbunatati un pic cultura noastra despre arme.

John M Browning s-a nascut in 1855 in Ogden, Utah intr-o familie mormona. Tatal lui, Johnatan Browning a fost poligam, avand 3 sotii si 22 copii, iar ca meserie era fierar si armuier. Astfel John a lucrat de mic in atelierul tatalui sau, la 11 ani creand prima lui pusca, iar la 18 ani a preluat atelierul tatalui sau. Impreuna cu fratele sau Matthew Sandefur Browning a creat in 1878 Browning Arms Company, care mai exista si astazi ca subsidiara a Groupe Herstal S.A. 

In 1879 s-a casatorit cu Rachel Teresa Child cu care v-a avea 10 copii si tot in acelasi an obtine primul sau patent pentru pusca Browning Single Shot. Pe parcursul vietii, pana in 1926, va obtine 128 de patente in domeniul armelor.

Desi avea propria sa companie, John Browning nu s-a limitat la doar a produce si vinde arme. Nu vroia sa se ocupe de probleme cu productia efectiva, el vroia sa experimenteze. A cautat toata viata sa inventeze noi sisteme de actionare pentru o mare varietate de tipuri de arme. Toate aceste idei s-au materializat in patente pe care le-a vandut la diverse firme producatoare de arme. O singura firma nu ar fi avut capacitatea si capitalul sa puna in practica toate ideile lui. Astfel, inafara de revolvere, el a inventat sau revolutionat toate celelalte tipuri de arme: pistoale, pusti si shotgun-uri.

In 1883 el a vandut patentul pentru pusca lui companiei Winchester Repeating Arms pentru 8000 de dolari. Colaborarea cu Winchester a continuat pana in 1902, Browning proiectand pentru ei numeroase pusti si shotgun-uri, astfel:

  • A imbunatatit design-ul pustilor cu levier (lever-action rifles) incepand cu modelul 1886, iar apoi modelele 1892, 1894 si 1895. 
  • A creat primul shotgun cu repetie de succes, cu actiune tot cu levier (lever-action shotgun) , modelul 1887.
  • A inventat shotgun-ul cu pompa (pump-action shotgun), modelul 1897, numit si trench gun. O arma iconica produsa pana in 1957 in peste un milion de exemplare. 

O alta colaborare a avut cu compania Remington, pentru care a proiectat pusca semi-automata Remington Model 8 in 1905, cu actiune operata de recul. A fost prima pusca semi-automata de succes la publicul larg civil.

Urmatoarea colaborare a fost cu firma FN (Fabrique Nationale) din Herstal, Belgia care a achizitonat patentul pentru un shotgun semi-automat atunci cand Winchester a refuzat. Astfel FN a folosit pantentul pentru a fabrica shotgun-ul Browning Auto 5 – care a fost fabricat pana in 1998 fiind primul shotgun semi-automat de succes – a fost una din cele mai bine vandute pusca lisa din secolul 20. 

Un alt shotgun proiectat de Browning a fost Superposed, prima lisa suprapusa (sau bock cum i se mai zice) produsa pe scara larga. Produsa intre 1931 si 1940 de Browning Arms si de FN.

In paralel cu colaborarea cu FN, John Browning a inceput o colaborare si cu compania Colt. Defapt FN si Colt isi imparteau patentele pe regiuni geografice. Colt avea dreptul de distributie a armelor produse dupa patentele lui Browning in americi iar FN in europa. Astfel FN si Colt au inceput producerea design-urilor succesive de pistoale semiautomate, incepand cu 

  • Modelul FN1899/1900 in .32ACP – primul pistol cu manson / slide
  • Continuand cu Colt 1900 in .38ACP – primul pistol cu actiune “short recoil”, adica reculul scurt al tevii si lung al inchizatorului
  • Colt 1902 , 1903 pocket hammer, 1903 hammerless , 1905 – toate imbunatatiri alei modelului 1900
  • FN1903 – bazat pe acelasi patent ca si Colt 1903 dar o constructie proprie a FN pentru un cartus mai puternic 9x20SR. A stat la baza pistolului Tokarev TT.
  • FN Model 1906 Vest Pocket / Colt 1908 Vest Pocket in .25ACP
  • Colt 1908 hamereless in .380ACP
  • FN Model 1910 in .32ACP si .380ACP – un pistol in actiune simple blowback (recul liber al inchizatorului) care avea teava fixa si arcul recuperator in jurul tevii. A stat la baza pistolului Walther PP.
  • Si terminand cu faimosul Colt 1911 in .45ACP- designul final al acestei serii de pistoale automate, adoptat de armata americana ca M1911 – probabil cel mai faimos si de succes pistol din toate timpurile.

Un ultim design inceput de John Browning pentru FN in 1923 dupa specificatiile armatei franceze, este Browning Hi-Power. Din pacate el a murit inainte sa definitiveze pistolul, in 1926, astfel ca proiectul a fost terminat de Dieudonné Saive in 1935.

O alta arie de interes a lui John M Browning au fost mitralierele. In colaborarea sa cu Colt, a inventat prima mitraliera cu operare cu imprumut de gaz (gas-operated), modelul M1895. Sistemul de actionare seamana cu pustile level-action la care lucra in acea perioada, doar ca actionarea era facuta de gazele din urma glontului, nu de mana tragatorului.

Urmatoarea mitraliera proiectata a fost M1917 in calibrul .30-06. Proiectul initial dateaza din 1900, dar in 1910 a adus imbunatatiri ca mai apoi sa fie adoptata de armata americana in 1917 (odata cu intrarea in razboi). Este o mitraliera in sistem recoil-operated, cu sau fara recire cu apa, si a fost folosita si in primul si in al doilea razboi mondial.

Iar ultima, si cea mai faimoasa, mitraliera proiectata de John Browning este M2 in calibru .50 BMG zisa si fifty cal. BMG vine de la Browning Machine Gun. Este practic aceeasi arma ca fi modelul M1917, doar marita pentru un cartus mult mai mare si mai puternic. A intrat in serviciul armatei americane in 1933 unde este si astazi, fiind folosita in special pe vehicule blindate. 

Browning a mai avut o contributie la design-ul autotunului M4 de 37mm, folosit in al doilea razboi mondial pe cateva avioane de vanatoare.

Ultima arma in aceasta lista este BAR. Browning Automatic Rifle in calibrul 30-06. Prima pusca automata sau mitraliera usoara intr-un calibru de pusca de putere mare (toate celelalte pusti automate sau semiautomate de pana atunci erau in calibre mai slabe de pistol). Proiectata de John Browning in 1917 si adoptata de armata sub numele de M1918, BAR a fost un proiect inaintea timpului sau. Prea grea sa fie o pusca eficienta, cartus prea puternic ca sa fie controlabila in foc automat, incarcator de 20 de cartuse prea mic ca sa fie folosita ca mitraliera usoara –  a fost totusi o arma revolutionara. A fost folosita doar putin in primul razboi mondial, dar a fost folosita intens in al doilea razboi mondial cand fiecare grupa de infanterie avea un BAR ca arma automata. A ramas in serviciu militar pana in razboiul din Vietnam din anii 70. A fost adoptata si de multe armate din lume si a stat la baza multor alte modele de mitraliere.

Toate aceste design-uri au schimbat cursul dezvoltarii armelor. John Moses Browning a creat prima mitraliera cu imprumut de gaz, primul pistol cu manson (slide), primul pump-shotgun, primele pistoale semiautomate de mici dimensiuni, primul shotgun semiautomat, a inventat conceptul de inchizator telescopic (telescopic bolt). A creat arme de la o varsta frageda pana in clipa morti sale, literalmente – a murit de atac de cord in biroul de proiectare de la FN. Armele proiectate dupa patentele sale sunt fabricate in toate colturile lumii si astazi, la 100 de ani de la inventarea lor. Putem spune ca John Moses Browning a fost un geniu al armelor.

Alte articole similare:
Istoria armelor de foc
Actiunile armelor de foc
Prezentare pistol: CZ Shadow 2
(include in prima parte detalii despre Browning)
Cum devin “Colectionar de Arme”
– Pistolul M1911 |p1 : evolutia modelelor Browning premergatoare lui M1911

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: