Arme practice “pe colectie” | 1 – Pistoalele M1911, Beretta 92, CZ75

Intr-un material precedent a fost prezentata procedura prin care o persoana majora fara antecedente penale poate deveni colectionar de arme, statut ce ii da dreptul sa detina anumite tipuri de arme de foc. In acest material voi prezenta cele mai practice pistoale ce pot fi detinute de catre un colectionar de arme, urmand ca in materiale viitoare sa prezint si alte pistoale practice, dar si cele mai practice revolvere. Lista intreaga de arme scurte ce contine aproximativ 800 arme (pistoale si revolvere) poate fi descarcata de aici: Ordinul de ministru nr. 144/2018 (PDF) sau vizualizata aici pe lege5.ro.

In general cand auzi de termenul de colectionar de arme te gandesti la o persoana ce cumpara si colectioneaza arme foarte vechi si de asemenea foarte scumpe ce costa mii sau chiar zeci de mii de euro bucata. Este adevarat ca exista si astfel de colectionari, dar in aceasta serie de materiale voi prezenta o serie de arme relativ ieftine si care sunt si viabile pentru poligon, nu doar de tinut in vitrina.

Cand spun pistol practic ma refer la pistol ce se poate folosi intens in poligon chiar daca este construit dupa un proiect vechi (exemplu din anul 1911 sau 1975). Ma refer la arme folosite pana relativ recent de catre armata, politie sau alte forte de securitate. Daca vorbim de arme de colectie, nu trebuie neaparat sa vorbim despre arme unicat, foarte vechi si foarte scumpe sau care trag cu munitie ce nu mai este de actualitate, ce nu se mai produce, putem sa vorbim si despre arme relativ curente, inca viabile in poligon. Deci, sa vedem care sunt cele mai practice pistoale pe care le poate detine legal un colectionar din Romania.

Ca si fapt divers, oricare dintre cele trei modele M1911, Beretta 92, si CZ 75 se poate folosi ca si pistol entry level la competitia PPC (prin care se poate obtine calitatea de Sportiv Categoria Iceea ce iti ofera dreptul la arme letale de tir), chiar daca vorbim de variantele lor standard, necustomizate. 

Model 1911

Probabil cel mai cunoscut model de pistol dintre cele trei este M1911 / M1911A1, proiectat de faimosul John Browning si fabricat incepand cu anul 1911 de catre compania Colt. Intre timp acest model a fost copiat de catre zeci, daca nu chiar sute de alte companii, iar pe colectie fiind acceptate modele fabricate de catre companiile: Colt, Smith & Wesson, Springfield, Kimber, Remington, Para Ordnance, Les Baer, STI si Norinco. Proiectul acestui pistol si principiul lui de functionare sta la baza multor modele actuale chiar si a pistoalelor Glock. Modelele originale sunt in calibrul .45 ACP cu o capacitate de 7 sau 8 cartuse, dar modelele fabricate dupa anii 1970 sunt in diferite calibre: .45 ACP, 9x19mm, .40 S&W, 10mm, etc. Variantele ce se produc in acest moment le gasiti pe site-urile oficiale: Colt, Smith & Wesson, Springfield, Kimber, etc

A fost adoptat de catre armata SUA in anul 1911 si folosit pana in 1985 cand a fost inlocuit cu… urmatorul pistol din lista, Beretta 92.

Puteti sa trageti cu M1911 in poligonul SquadStore din Cluj Napoca, in cel din Joita si la Mag Tehnica Timisoara. Cum si eu detin un pistol din acest model, voi realiza mai multe materiale separate special axate pe M1911 (vezi seria aici).

In filme il puteti regasi la personajele principale din filmele (click pt mai multe poze): Saving Private Ryan, We Were Soldiers, Gran Torino si din serialele: Bosch, The Punisher, Longmire, Sons of Anarchy si miniseria  Band of Brothers.

Pret si disponibilitate: pretul este undeva de pe la 3-5000 ron pentru o varianta second hand si pana pe la 7-8000 ron pentru un pistol nou. Ca si compromis exista varianta noua chinezeasca Norinco ce ajunge cu tot cu costul de import din Germania (luat prin armevanatoare.ro de pe egun.de), care costa 3200 ron. Eu detin un Norinco 1911A1 sport, pe care il voi prezenta in materialele viitoare.

Beretta 92

Probabil ca alaturi de Colt M1911, vizual vorbind, pistolul Beretta 92 este cel mai recunoscut pistol din lume datorita faptului ca are teava descoperita, mansonul avand o taietura masiva in partea de sus. Calibrul pistolului este 9x19mm, iar pistolul are o capacitate standard de 18 cartuse. Variantele ce se produc in acest moment le gasiti pe site-ul oficial.

A fost adoptat de catre armata SUA in anul 1985 sub numele de Beretta M9 inlocuind batranul Colt M1911 si a ramas in serviciu pana in 2017 cand a fost inlocuit cu mai modernul pistol modular Sig Sauer P320. In anul 1985 Beretta 92F a castigat licitatia batand la mustata pistolul Sig Sauer 226, un pistol din aceeasi familie (dar double stack) cu Sig Sauer 220 si Sig Sauer 225, ambele vor fi prezentate cel mai probabil in materialul urmator din aceasta serie.

Puteti sa trageti cu Beretta 92 in poligonul Mag Tehnica Timisoara, dar si la cel din Deva.

In filme il puteti regasi la personajele principale din filmele: seria Die Hard, seria Lethal Weapon, Matrix, Boondock SaintsThe Rock si din serialele: Justified (la antagonistul Boyd Crowder), Stargate SG-1.

Pret si disponibilitate: pretul este de undeva de pe la 2000 ron pentru o varianta second hand si pana pe la 4000 ron pentru un pistol nou sau 6500 pentru varianta de competitie pe care o detin eu (Beretta 92X Performance). Eu detin un 92X Performance pe care il voi prezenta in materialele urmatoare.

CZ 75

Alaturi de celelalte doua modele, CZ 75 este si el un pistol destul de actual chiar si in ziua de azi. Ca dovada sta testamentul ca in SUA foarte multi detinatori de permis de port arma (la ei este nevoie de permis doar pt a purta arma la ei) aleg sa poarte versiunea compacta a lui CZ 75, si anume CZ 75 Compact, CZ 75 PCR sau CZ 75 P01, in mare acelasi pistol cu mici variatiuni, si care este practiv varianta cu teava mai scurta si maner mai mic al lui CZ 75 original.

Calibrul pistolului este 9x19mm, iar pistolul are o capacitate standard de 16 cartuse. Variantele ce se produc in acest moment le gasiti pe site-ul oficial. Datorita unor detalii legale, in care nu are rost sa intram, s-au putut dezvolta foarte multe copii, printre care si Tangfolio TZ 75, IWI Jerico 941 si pistolul Romanesc Model 2000.

Puteti sa trageti cu CZ 75 in poligonul de la Deva. Cu CZ 75 Shadow (varianta de tir) puteti trage in majoritatea poligoanelor din tara, CZ 75 Shadow fiind o arma foarte populara in Romania, si nu numai.

In filme il puteti regasi la personajele din filmele: Donnie Brasco, Dark Knight Rises, Atomic Blonde, Mission Imposisble, Fast Five si din serialele: Sons of Anarchy si The Wire.

Pe colectie interpretarea legii depinde de la judet la judet, dar in majoritatea nu se pot achizitiona CZ 75 SP-01 Shadow pe colectie, iar in unele judete este problema chiar si cu CZ 75 B, care are fata de originalul CZ 75 doar un firing pin block (o siguranta interna). In mod normal este acelasi pistol si ar trebui sa se poata detine si pe colectie automat, fara o hartie de la expert autorizat. CZ Shadow 2 nu intra pe colectie.

Pret si disponibilitate: pretul este de undeva de pe la 3500 ron pentru un pistol nou CZ 75 B (Huntershop.ro sau Amis-instinct.ro), in timp ce varianta de competitie CZ 75 SP-01 Shadow 1 se gaseste pe la 4700, iar CZ Shadow 2 pe la 6000. Shadow 2 a fost prezentat pe Arme Vechi in materialul video de aici, iar CZ 75 SP-01 Shadow a fost prezentat pe canalul Lucky 9.

Sursa pozelor din filme: http://www.imfdb.org/

 

Alte articole similare:
Pistolul M1911 |p2: prezentarea elementelor principale
Pistolul M1911 |p3 : diferentele dintre M1911 si M1911 A1
Cum devin “Colectionar de Arme”
Cum devin “Sportiv Tir Categoria I”
Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: