Legea armelor in Romania (295/2004)

Acest material se doreste a fi o scurta trecere in revista a unei parti din legea armelor si munitiilor din Romania, adica legea 295 din 2004. In aceasta lege se precizeaza categoriile de arme si categoriile de persoane indreptatite sa aiba acces la ele. Vom parcurge lista de la cele mai putin restrictionate la cele mai restrictionate.

Cvasi fara restrictii

Prima categorie, la care are acces orice persoana adulta (adica peste 18 ani impliniti) este categoria “alte arme”. Pentru aceste arme nu este nevoie de nici un permis si nici o autorizare sau hartie de la politie. In aceasta categorie intra in primul rand armele airsoft si arcurile. Mai sunt si altele, cum ar fi arme de asomare, arme industriale sau harpoane, dar acestea nu prezinta prea mult interes. Deasemenea tot aici intra si dispozitivele pentru paintball.

Aici trebuie sa precizam definitia armelor airsoft, ca fiind arme care arunca proiectile nemetalice, respectiv a dispozitivelor paintball ca fiind dispozitive care arunca proiectile nemetalice umplute cu vopsea. E importanta aceasta definitie pentru ca materialul proiectilului e singura diferenta fata de armele cu aer comprimat; mai multe detalii despre acest aspect aici.

Armele din aceasta categorie au destinatie utilitara sau de agrement. Ele pot fi folosite in spatii private delimitate – adica in casa, in curtea proprie, sau in spatii publice doar cu delimitarea lor pentru a nu fi accesibile publicului larg si cu notificarea organelor abilitate – adica intr-o padure cu semne de delimitare.

Set minim de restrictii

Urmatoarea categorie de arme e cea la care are access orice persoana care indeplineste un minim set de conditii impuse de lege. Aceste conditii minimale sunt:

  1. sa fie apt din punct de vedere medical – lucru care se dovedeste printr-un examen medical la o clinica autorizata contra unui cost de circa 100 lei.
  2. sa fie apt din punct de vedere psihologic – lucru care se dovedesre printr-un examen psihologic la un cabinet autorizat contra unui cost de circa 50 lei.
  3. Sa nu fi avut probleme cu legea. Adica sa nu fi fost condamnat penal cu o pedeapsa mai mare de 1 an de inchisoare – lucru care se dovedeste prin extrasul de cazier de la politie. In ultima vreme, politia isi face propria interogare de cazier si nu mai trebuie mers cu hartia separat.
  4. sa fi absolvit un curs de arme si munitii – acesta se organizeaza de firme private autorizate de politie contra unui cost de circa 1000 lei si dureaza cam o luna.
  5. plata unei taxe de 100 lei la trezorerie si completarea unui formular.

Acestea sunt conditiile de baza, iar cea mai importanta de aici e cursul de arme. Acolo se explica toate aceste aspecte si practic este conditie obligatorie pentru detinerea oricarei arme.

Odata conditiile indeplinite, oricine poate depune cerere la politie pentru achizitionarea de arme neletale. Aici intra arme supuse notificarii din care as aminti arbaletele, dar mai sunt si altele cum ar fi: arme cu tranchilizate, arme de start, arme de semnalizare.

Si tot aici intra armele neletale supuse autorizarii, cele mai importante fiind armele de autoaparare – adica pistolalele cu bila si pistoalele cu gaz. Armele de autoaparare, impreuna cu armele de aparare si paza, sunt singurele care pot fi purtate asupra propriei persoane intr-un toc si ascunse vederii (acel coneaceld carry de la americani).

E important de explicat aici ce sunt pistoalele cu bila si cu gaz. Ambele sunt arme de foc care folosesc cartuse metalice (cu praf de pusca). Cele cu bila folosesc ca proiectil o bila de cauciuc, iar cele cu gaz imprastie un gaz iritant la 2-3 metri, fara ca sa aiba proiectil.

Alte arme neletale supuse autorizarii sunt cele destinate tirului sportiv cu aer comprimat care arunca proiectilul cu mai putin de 220 metri pe secunda. Aici intra pusti si pistoale care folosesc aer sau gaz pentru a arunca un proiectil metalic – aceasta fiind singura diferenta legala fata de armele airsoft.

O arma detinuta cu destinatia autoaparare are un regim legal usor ambiguu. Posesorul are drept de detinere precum si port si folosire. Dar legea specifica ca pot fi folosite doar in poligoane autorizate sau pentru legitima aparare. Ceea ce conduce la idea ca o arma de autoaparare poate fi purtata doar in drumul spre, si de la poligon. Dar exista opinii si interpretari diferite pentru aceasta problema legala.

Armele cu aer comprimat pot fi folosite, ca si cele airsoft, in spații delimitate care nu sunt accesibile publicului – adica in curtea personala. Exista si o limitare de munitie, 25 cartuse pentru autoaparare si 500 pentru tir sportiv.

Colectionari

Urmatoarea categorie in ordinea complexitatii sunt colectionarii. Pentru a avea un atestat de colectionar trebuie sa te inscrii intr-o asociatie de colectionari, sa fi membru timp de 6 luni si apoi sa depui o cerere la politie si o taxa de 100 lei. Si bineinteles toate actele de la categoria precedenta: aviz medical si psihologic, curs arme si cazier curat.

Odata obtinut atestatul de colectionar, se poate procura aproape orice arma de foc (letala sau neletala) cu exceptia pistoalelor si revolverelor concepute dupa 1945 si a armelor automate. Dar o arma detinuta pe colectie, nu are si drept de port si folosire, adica nu poate fi scoasa din casa fara acordul in scris a politiei – ceea ce inseamna doua drumuri la politie pentru fiecare iesire, odata pentru depunerea cererii si odata pentru ridicarea cererii semnate. De asemenea colectionarii nu pot detine nici un fel de munitie pentru armele de colectie (LE: din noiembrie 2019 s-a schimbat si pot detine 10 cartuse per calibru detinut).

Cu toate acestea, colectionarul are la dispozitie cea mai larga selectie de arme: pistoale concepute inainte de 1945 chiar daca sunt fabricate mai recent, pusti sau pistoale care folosesc cartus cu percutie pe rama (rimfire), pusti semi-automate cu incarcator oricat de mare, pusti semi-automate care arata ca pusti automate,  pusti cu repetitie sau cu o singura lovitura precum si toate armele neletale.

O categorie de arme exclusiva colectionarilor sunt armele vechi, definite ca o arma conceputa inainte de 1899 si care nu foloseste cartus metalic. Practic vorbim aici de arme cu pulbere neagra care se incarca pe la gura tevii – numite si muzzeloaders. In jargonul romanesc: flinte cu cremene.

Mai multe detalii despre cum devin colectionar de arme aici.

Vanatori

Urmatoarea categorie e cea a vanatorilor. Pentru a deveni vanator sunt necesari mai multi pasi si mult timp. Pe langa actele obisnuite: aviz medical si psihologic, curs arme si cazier curat, un vanator trebuie sa se inscrie intr-o asociatie de vanatoare care are locuri libere pe fondul de vanatoare administrat. Apoi sa efectueze un an de practica in care sa participe la un numar minim de actiuni de vanatoare cu grupa (cam 10). Dupa anul de stagiatura sa treaca examenul de vanator, care se organizeaza o singura data pe an si sa sustina o proba de tir. Examenul are o bibliografie stufoasa, fiind nu doar din legea armelor ci si din legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic.

Dupa toate acestea vanatorul primeste permisul de vanator si devine membru al asociatiei de vanatoare. Cu toate aceste acte, se poate depunde cerere de achizitie arma letala de vanatoare. Acestea sunt doar arme lungi – adica pusti – semi-automate, cu repetitie sau cu o singura lovitura, cu teava ghintuita sau teava lisa, si cu o capacitate de maxim 3 cartuse (2 in incarcator si 1 pe teava).

Vanatorii pot folosi arma doar asupra vanatului pentru care a fost autorizat (deci trebuie sa existe o autorizatie de vanatoare) sau in poligon (LE: sau in legitima aparare, stare de necesitate sau caz fortuit).

Instructori in poligon

Urmeaza categoria instructorilor in poligonul de tragere. Acestia au nevoie, pe langa actele obisnuite: aviz medical si pshihologic, curs arme si cazier curat, si de un curs special de instructori care dureaza 720 ore. Asta, in conditii de 2-3 sedinte pe saptamana, face ca cursul sa dureze cam 1 an jumatate, pana la 2 ani. Si costul se ridica in jurul sumei de 2000 euro. Odata cursul efectuat, instructorul trebuie sa se angazeze la un poligon de tir cu carte de munca (cu salar sau ca voluntar), si sa dovedeasca activitatea prin caietul de prezenta.

Un instructor de tir in poligon poate detine cu destinatia tir sportiv numeroase arme letale: pistoale cu glont centerfire sau rimfire, oricare din pustile de vanatoare, arme cu aer comprimat, arcuri si arbalete. Bineinteles, aceste arme se pot folosi doar in poligon autorizat si nu e permis portul lor – transportul se face in cutie si asigurate.

Sportivi categoria I

Categoria cea mai restrictiva este cea a sportivilor de tir categoria 1 si a antrenorilor de tir. Pentru a deveni sportiv categoria 1 este necesar ca in cadrul unui eveniment sportiv, tragatorul sa treaca de un barem impus de federatia romana de tir sportiv. Nu cunosc acest barem (LE: la PPC la proba de 48 baremul este de 441 din 480 puncte posibile), dar e unul ridicat, care ar permite acelui sportiv sa participe la campionate internationale sau la olimpiada. Antrenorul de tir e o persoana care a absolvit un curs de specialitate si activeaza in cadrul unui club sportiv de specialitate.

Sportivi categoria 1 si antrenorii de tir au dreptul de a detine arma sau armele de foc pentru care sunt calificati. In general disciplinele de tir sportiv sunt efectuate cu arme cu aer comprimat, arme cu cartus rimfire 22LR sau cu pusti cu teava lisa (shotgun). Aceasta categorie e singura care poate detine arme cu aer comprimat care dezvolta o viteza mai mare de 220 m/s (LE: exista competitii si cu pistoale centerfire, si anume competitia de tip PPC. Momentan IDPA nu este recunoscuta de catre Federatia Romana de Tir Sportiv). Mai multe informatii despre competitia de tip PPC aici.

Cea mai restrictiva categorie

Ultima categorie sunt cei ce au voie sa detina si sa poarte arme de aparare si paza (eng: concealed carry). Acestea sunt pistoale letale cu glont cu cartus centerfire. Aici sunt incluse majoritatea pistoalelor cu care suntem familiarizati in filme cum ar fi Glock, Sig-Sauer, Beretta si altele. Doar acesta categorie de arme letale are voie, conform legii romane, sa fie purtate in public ascunse vederii, de catre persoanele autorizate.

Armele de aparare si paza pot fi folosite doar de catre urmatoarele categorii de cetateni: demnitari, magistrați, diplomați, militari ,polițiști, persoanele incluse în programe de protecție a martorilor si persoanele care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice. Acestia din urma sunt  o categorie destul de neclara, singurul exemplu pe care l-am putut gasi e paznic pe un fond de vanatoare (LE: si consilierii locali si judeteni, dar doar cat sunt in acea functie).

Arme interzise

Mai exista o categorie de arme si anume armele militare. Adica armele automate din dotarea structurilor sistemului de securiate a tarii (armata, politia, jandarmeria, SRI, SPP, etc). Acestea sunt arme interzise nu pot fi detinute de persoane private sub nici o forma.

Ar mai fi multe de zis, dar acesta e doar un rezumat despre cine la ce arme are acces si cum.

La ceva timp dupa publicarea acestui material legea armelor a fost usor modificata (noiembrie 2019). Un material despre acele modificari gasiti aici.


Din aceeasi categorie:
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
– Cum devin “Sportiv Categoria I”
– Cum devin “Colectionar de Arme”
Campionatul National de Tir: descriere si tipuri de probe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: