Artemis CP1-M (part 2)

Acesta este o continuare a prezentarii pistolului cu CO2 Artemis CP1-M (vezi aici prima parte). Dupa cateva luni de utilizare, dupa cum ati vazut pe canal, am facut un upgrade la Feinwerkbau 100. De atunci nu prea am mai folosit Artemis-ul.

Unul din motive pentru care am renuntat la CP1 este butelia de CO2. Aceasta are mai multe dezavantaje: primul e ca daca vrei sa tragi doar cateva focuri, trebuie sa consumi o butelie intreaga degeaba, pentru ca nu e deloc indicat sa lasi butelia in pistol de pe o zi pe alta.

Urmatorul dezavantaj e capacitatea limitata. Dupa cam 50 de focuri, presiunea scade si viteza la gura tevii scade semnificativ ceea ce influenteaza precizia. Am facut aici un test cu cronograful si se vede cand viteza incepe sa scada.

Si al 3-lea dezavantaj al buteliilor de CO2 este ca sunt dependente de temperatura. La fiecare foc butelia se raceste si e indicat ca sa astepti sa se incalzeasca la loc. De aceea e bine ca focurile sa nu fie trase foarte des. La fel, daca e frig afara, numarul de focuri per butelie scade.

O alta problema intalnita, dar e drept ca nu foarte des, e ca butelia de CO2 poate ramane blocata in pistol. Cand se introduce butelia in acest tub si se strange capacul, practic de preseaza prin insurubare varful buteliei intr-un ac. Daca din ceva motiv butelia se lipeste de ac, nu exista nici o posibilitate de o a trage afara. Mi s-a intamplat de 2 ori si a trebui sa desfac pistolul ca sa o scot.

O mare problema ce am avut cu Artemis a fost cu cuiul catarii – front sight. Aceasta este prinsa de teava doar cu acest surub, si e practic un tub peste un alt tub. Din ceva motiv, surubul s-a slabit si catarea s-a mutat intr-o parte. Punerea la loc a fost foarte dificila pentru ca nu exista nici un fel de lacas sau sina care sa tina catarea in pozitie si din aceasta cauza cand strangeam suburul, toata piesa se misca intr-o parte. A fost foarte greu sa aliniez corect catarea, dupa multe incercari.

Cam acestea sunt problemele ce le-am avut eu cu pistolul. Pe langa aceasta, sunt diferentele de functionalitate comparat cu un pistol de competitie. Nu am avut niciodata pretentia de la Artemis sa fie un pistol de competitie, mai ales ca costa de cam 10 ori mai putin, dar e bine sa amintesc aceste diferente pentru cei ce ar vrea sa foloseasca Artemis pentru a se antrena pentru pistol 10m aer comprimat.

In primul rand, grip-ul. Un pistol de competitie trebuie sa aiba un grip anatomic. Desi la prima vedere nu pare atat de important, grip-ul este in realitate cel mai important element la un pistol de competitie. Chiar mai important decat tragaciul. Cum grip-ul de pe Artemis e unul generic, deloc anatomic, el nu serveste deloc acelasi scop ca si grip-ul anatomic.

In al doilea rand e tragaciul. Pe Artemis este unul single-stage care din fabrica vine destul de greu. Din fericire exista un surub de reglare care il aduce aproape de greutatea unui pistol de competitie, iar faptul ca e single stage nu e o problema prea mare. Ce e deranjant e masa de metal care se pune in miscare la apasarea tragaciului si loveste valva. Aceasta miscare si apoi oprire se simte puternic si face ca pistolul sa vibreze. Aceasta vibratie fix cand proiectilul e in miscare pe teava, duce la diminuarea preciziei.

Si in ultimul rand, sistemul de ochire – care e aproape bun. Forma si pozitia sunt acceptabile. Ca si la un pistol de competitie, inaltatorul – rear sight este reglabil stanga-dreapta si sus-jos. Dar nu este reglabil in latime. Pentru mine latimea santului nu a fost destul de mare a trebuit sa-l largesc putin. Dar asta depinde de lungimea bratului. Pentru cineva cu o mana mai scurta, s-ar putea sa fie ok.

Per total, Artemis e un pistol ieftin si de o calitate satisfacatoare, care poate fi folosit pentru plinking sau alte activitati de distractie, acasa sau la poligon, dar nu e potrivit pentru antrenament la pistol 10m aer comprimat, nici chiar pentru incepatori.

Articole similare:
Prezentare pistol: Artemis CP1-M (part 1)
Prezentare pistol: Feinwerkbau P8X
– Prezentare pistol: Feinwerkbau 100

Cum devin “Sportiv Tir Categoria I”
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: