Orice arma este compusa din mai multe piese care in general au denumiri si roluri asemanatoare, fie ca e arma scurta sau lunga. Denumirile consacrate sunt in general in limba engleza, pe când, din păcate, denumirile in limba romana sunt confuze si uneori multiple pentru aceeași piesa. Vom trece in revista cele mai importante componente cu denumirile lor in engleza si romana.
Piesele componente ale unei arme scurte sunt:
- Frame sau receiver: In romana corp sau, mai rar, cadru. Este piesa de baza, de obicei cea mai mare, pe care sunt fixate celelalte componente.
- Grip: in romana maner sau crosa. Uneori i se mai zice plasele. Este piesa de care se tine pistolul. La majoritatea modelelor, mânerul si corpul sunt împreunate într-o singura piesa. In general, dacă mânerul e metalic exista una sau doua capace din lemn sau plastic care fac ca sa fie mai ușor si mai comod de ținut in mană.
- Barrel: in romana teava. Este piesa din otel de forma cilindrică și goală în interior, cu lungimea mai mare în raport cu diametrul ei exterior prin care iese glonțul și care imprima acestuia direcția de mișcare. Partea interioară a țevii poartă denumirea de canalul țevii.
- Breech: in romaneste culată sau chiulasă. Partea din spate a tevii.
- Muzzle: in romaneste gura tevii. Partea din fata a tevii.
- Chamber: in romaneste camera de explozie sau camera cartusului. Zona situata la partea dinapoi a țevii si are forma corespunzătoare tubului cartușului. Aici este închis cartușul cand se produce aprinderea.
- Forcing cone: in românește conul de fortare. Face legătura intre camera cartușului si partea ghintuita a tevii; asigura angajarea progresiva a glonțului in ghinturi.
- Front sight: in romaneste cătare sau cuiul cătării. Partea din fata a sistemului de ochire. Dă inclinarea axului tevii in plan vertical
- Rear sight: in romaneste țel sau înălțător. Partea din spate a sistemului de ochire. Dă inclinarea axului tevii in plan orizontal.
- Slide: in romaneste manson sau manson cu inchizator. Este partea de sus a unui pistol semiautomat care culisează înainte și înapoi, care înglobează in construcția ei inchizatorul (bolt in engleza). Este întotdeauna o piesa metalica, chiar si la pistoalele din plastic cum ar fi Glock-ul.
- Hammer: in românește cocoș. Este mecanismul de dare a focului prin care piesa metalica este trasa in spate (intr-o mișcare pivotanta) contra unui arc și oprita cu o piedica, apoi la ridicarea piedicii, revine cu viteza înainte.
- Striker: in romaneste percutor. Este un mecanism asemănător cocosului, doar ca este interior armei si se mișcă rectiliniu.
- Firing pin: in romaneste cui percutor. Este o piesa subțire care este lovita de cocos sau striker si care iese prin fata inchizătorului ca sa lovească baza cartușului.
- Trigger: in romaneste tragaci. Este o pârghie acționată de degetul trăgătorului care eliberează piedica care tine in spate cocosul sau striker-ul.
- Trigger guard: in romaneste garda trăgaciului. Este o piesa care înconjoară trăgaciul pentru ca acesta sa nu fie acționat din gresală in cursul manevrării armei sau la introducerea ei in toc.
- Recoil spring: in romaneste arc recuperator sau arc recul. Este arcul prin care manșonul sau inchizătorul este forțat sa revină in poziția inițială după recul.
- Magazine: in romaneste incarcator sau magazie. Este piesa unde sunt păstrate cartușele, aflata de obicei in mâner.
- Follower: in romaneste ridicator. Este piesa încărcătorului prin care un arc împinge in sus cartușele.
- Extractor: in romaneste gheara extractoare. Este o piesa mică aflată in laterala inchizătorului care prinde bavura de la baza cartușului. Când inchizătorul culisează in spate, gheara extrage tubul din camera de explozie.
- Ejector: in romaneste tot ejector. Este o alta piesa mică aflată in laterala inchizătorlui, pe partea opusa a ghearei extractoare si situata mai in spate. In mișcarea spre înapoi a inchizătorului, dupa o scurta distanta tubul întâlnește aceasta piesa care il forțează sa sară in laterala.
- Safety: in romaneste piedica de siguranta. O pârghie care in poziția “asigurat” împiedica funcționarea armei.
Piesele armelor lungi au aceleași denumiri si cam aceleași funcționalități. Specifice armelor lungi sunt:
- Stock: in romaneste pat. O piesa in general din lemn sau plastic care ajuta la fixarea si stabilizarea armei in umărul trăgătorului.
- Handguard sau foregrip: in romaneste manerul din fata sau uluc. Este o piesa din același material ca si pat-ul unde se pune mana secundara pentru a stabiliza arma.
- Scope: in românește luneta. Unele arme lungi au montate pe partea de sus un sistem de ochire optic care ajuta la țintirea la distante mari.
Leave a Reply