Armele se împart in diverse categorii, in funcție de criteriul de departajare. Dar mai întâi sa vedem ce înseamna o arma, in accepțiunea legii: orice obiect sau dispozitiv a cărui funcționare determină aruncarea unuia sau mai multor proiectile, substanțe explozive, aprinse sau luminoase, amestecuri incendiare ori împrăștierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare.
Iar o arma de foc este: orice armă portabilă cu țeavă care poate arunca, este concepută să arunce sau poate fi transformată să arunce alice, un glonț ori un proiectil prin acțiunea unui combustibil de propulsie.
Regimul juridic
Prima categorisire a armelor este dupa regimul juridic. Astfel avem:
- arme interzise: arme militare aflate in dotarea organelor de apărare si siguranță. Aici intra toate armele automate, dar nu numai.
- Arme letale: arme concepute pentru a rani si a omori
- Arme neletale: arme concepute pentru a evita efectul omorâtor. Se urmareste doar incapacitarea.
Dpdv constructiv
Din punct de vedere constructiv, armele se impart in:
- Arme scurte: adica pistoale. Acestea sunt arme de foc a caror teava nu depaseste 30cm sau a caror lungime totala nu depășește 60cm.
- Arme lungi: adica pusti. Arme care nu se incadreaza la categoria arme scurte
Tot din punct de vedere constructiv, dar aici dupa principiul de acționare, armele se împart in:
- Arme automate: arme de foc care, după fiecare cartuș tras, se reîncarcă automat și trag o serie de mai multe cartușe prin apăsarea continuă pe trăgaci
- Arme semiautomate: arme de foc care, după fiecare cartuș tras, se reîncarcă automat, dar nu pot trage o serie de mai multe cartușe prin apăsarea continuă pe trăgaci
- Arme cu repetiție: arme de foc care, după fiecare foc tras, se reîncarcă manual, prin introducerea pe țeavă a unui cartuș preluat din încărcător prin intermediul unui mecanism
- Arme cu o singura lovitura: armă de foc fără încărcător, care este încărcată după fiecare tragere prin introducerea manuală a cartușului în camera de încărcare sau într-un lăcaș special prevăzut la intrarea în țeavă
- Pe lângă aceste 4 tipuri de arme de foc, mai exista o categorie aparte: armele cu aer comprimat sau gaze sub presiune: arme care, pentru aruncarea proiectilului, folosesc forța de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate într-o butelie-recipient
Destinatia armei
O alta categorisire este dupa destinatia armei. Din nou, este o impartire facuta de lege:
- arme militare
- arme de apărare și pază
- arme de autoapărare
- arme de tir
- arme de vânătoare
- arme utilitare
- arme și dispozitive de agrement
- replici de arme tip airsoft
- dispozitive paintball
- arme de asomare
- arme cu destinație industrială
- arme cu tranchilizante
- arme de panoplie
- arme de colecție
- arme vechi
- arme de recuzită
Pentru mai multe detalii despre ce înseamna fiecare, consultati legea 295/2004.
Toate aceste categorisiri sunt făcute de legea romana a armelor, care se poate oricând schimba. In alte tari, categoriile pot si sunt diferite. Singura categorisire reala este cea din punct de vedere constructiv după principiul de funcționare. In functie de modul in care au fost construite, existe multe subcategorii ale armelor. Vom intra pe scurt in unele dintre ele:
Armele scurte se împart in doua mari subcategorii: revolvere si pistoale. Revolverele sunt arme care au mai multe camere de explozie intr-un butoi care se învârte. Pistoalele sunt arme scurte care au o singura camera de explozie.
Revolverele
Revolverele au si ele doua subcategorii: single action, cand cocosul trebuie armat cu mana inainte de fiecare foc, sau double-action cand prin apasarea mai lunga a tragaciului se face si armarea si executarea focului. Exista revolvere care pot functiona atat in regim single-action cat si in regim double-action.
Pistoalele
Pistoalele sunt si ele împărțite in mai multe subcategorii: cele mai comune sunt cele semiautomate, cand dupa executarea unui foc, pistolul se armează singur. Dar mai sunt si alte tipuri de pistoale: cele cu o singura lovitura, care trebuie încărcate dupa fiecare foc, sau cele automate, numite si pistol mitraliera, cum ar fi de exemplu UZI-ul.
Armele lungi
Armele lungi sunt si ele impartine in doua categorii mari: cele cu tevi ghintuite – denumite si carabine si cele cu tevi lise – denumite si shotgun.
Sistemul de percutie
O alta subcategorie a armelor, atat lungi cat si scurte este dupa sistemul de percutie, si sunt 2 astfel de sisteme: cu cocos si cu striker. In principul diferenta e la tipul de miscare a obiectului greu care loveste cuiul percutor: se considera ca e cocos daca executa o miscare de rotatie si ca e striker daca executa o miscare rectilinie. In general cocosul e folosit la arme scurte, si striker-ul la arme lungi, dar in ultima vreme apar tot mai multe pistoale stiker fired.
Intr-un material viitor, vom prezenta in detaliu fiecare sistem de actiune a armelor.
Articole similare:
– Istoria armelor de foc
– Cum devin “Colectionar de Arme”
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
– Arme practice “pe colectie” | 1 – Pistoalele M1911, Beretta 92, CZ75
Leave a Reply