Procedura Vanzare/Cumparare arme

Am vorbit intr-un material anterior despre procedura de procurare a primei arme, si mai ales despre pasii birocratici ce trebuie parcursi pentru a primi autorizatia de cumparare. In acest material vom vorbi despre procedura efectiva de cumparare a unei arme.

O arma poate fi achizitionata conform legii doar prin intermediul unui armurier autorizat. Dar vanzatorul poate fi un magazin de specialitate, chiar armurierul sau o alta persoana fizica detinatoare legala a unei arme. Puteti sa abstractizati rolul armurierului similar cu rolul notarului autorizat in procedura de vanzare-cumparare a unui apartament.

Toate magazinele de specialitate au un angajat armurier autorizat. Dar exista mai multe tipuri de armurieri: uni autorizati doar la vanzare, uni autorizați la intermediere, uni autorizati la reparatii arme, uni autorizati la fabricare arme, sau bineinteles orice combinatie intre acestea. O lista cu magazinele de specialitate care au si prezenta online gasesti in materialul acesta.

De exemplu, un armurier de la un magazin de arme ca Arrow, nu este autorizat pentru intermediere.


Procurare de la persoana fizica

Vom detalia in continuare procedura pentru a cumpara o arma de la un alt detinator persoana fizica.

Primul pas este sa gasiti pe cineva care detine arma pe care o doriti si care este dispus sa o vanda. Va intelegeti, bineinteles, la pret. Daca sunteti din localitati diferite, trebuie sa va intelegeti  cine face deplasarea sau a locului unde se va desfasura tranzactia. Acest loc e strans legat de pasul urmator, si anume de gasirea unui armurier pentru intermediere.

Urmatorul pas e gasirea unui armurier autorizat pentru intermediere. Din pacate sunt destul de greu de gasit, acestia nefacandu-si publicitate. Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da este sa intrebati la biroul arme din localitatea unde vreti sa desfasurati tranzactia.

Urmatoarea etapa presupune ca cumparatorul sa aiba emisa deja autorizatia de procurare arma (pasii au fost descrisi aici). Vanzatorul si cumparatorul se intalnesc la adresa armurierului (de obicei un magazin de arme).

  • Vanzatorul trebuie sa aiba (1) arma care urmeaza sa fie vanduta, (2) buletinul si (3) permisul port arma. Eventual si alte acte adiacente, cum este (4) autorizatia temporara de transport a armei in cazul colectionarilor.

  • Cumparatorul trebuie sa aiba la el (1) autorizatia de procurare arma, (2) buletinul si (3) banii.

  • Armurierul completeaza propriul registru precum si verso-ul autorizatiei de procurare cu datele tranzactiei, adica numele armurierului, numele vanzatorului si datele armei.

El emite apoi o factura pentru cumparator si o dovada de vanzare pentru vanzator.

In plus cumparatorul achita o taxa de intermediere armurierului. Acesta variază intre 80-100 lei in orasele mai mici si 200 lei in Bucuresti.

Cu aceasta tranzactia s-a terminat. Fiecare are cum obligatia sa se prezinte la biroul arme din raza domiciliului in termen de 3 zile lucratoare. Pentru cumparator, aceasta autorizatie tine loc de permis de arma precum si de autorizatie de transport.

  • Cumparatorul trebuie sa se prezinte la biroul arme cu (1) arma, (2) autorizatia completata si (3) factura de cumparare. Precum si (4) permisul de arma daca exista deja.  Este bine ca la politie sa fie predata o copie a facturii. Toate acestea raman la politie pentru un termen de circa 7 pana la 10 zile, timp in care arma este inscrisa in permisul de arma. (!!!) Atentie la modul de transport al armei, mai ales daca la cumparare vanzatorul nu v-a predat arma intr-o cutie sau husa, transportul trebuie sa se realizeze conform legii.

  • Vanzatorul trebuie sa se prezinte la biroul arme cu (1) permisul de arma si (2) dovata de vanzare – copie si original. In termen de cateva zile, arma va fi radiata din permisul de arma.

In cazul procurarii armei din strainatate, procedura este mai complicata si va fi detaliata intr-un material viitor.


Din aceeasi categorie:
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
– Cum devin “Colectionar de Arme”
– Competitia PPC/WA1500: descriere, arme folosite, tipuri de meciuri
– Pasi legitimare la Federatia Romana de Tir Sportiv (FRTS)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: