Probleme legislative la armele cu aer comprimat

Legea armelor, adică legea 295 din 2004, conține foarte multe inconsistente si neclarități. Nici modificările si republicările ulterioare nu au ajutat, ba în unele locuri chiar au stricat – ca de exemplu portul armelor neletale de autoapărare.

Dar acest material este despre inconsistentele legii armelor cu privire la armele cu aer comprimat. In primul rând sa vedem definiția armelor cu aer comprimat: “Armele scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea proiectilului metalic folosesc forța de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate într-un recipient și care nu dezvoltă o viteză a proiectilului mai mare de 220 m/s”

Si acum cea a armelor airsoft: “replici de arme tip airsoft – replici după arme și dispozitive militare reale, la scară 1/1, cu mecanism electric, mecanic sau pe bază de gaz neiritant, construite pe principii asemănătoare armelor, care nu folosesc muniții, ce aruncă proiectile nemetalice”

Deci practic, definiția armelor de airsoft este mai larga decât cea a armelor cu aer comprimat – include si arme acționate electric sau cu arc – dar exista o deosebire: proiectilul este nemetalic pentru airsoft si metalic pentru AC.

Tehnic diferența intre o arma airsoft si una cu aer comprimat este ca prima are calibrul 6mm si a doua 4,5 mm. Dar si armele cu aer comprimat sunt doua varietăți: cu țeavă lisa, care folosesc ca proiectil bile de otel de 4,5 mm (steel BBs) si cu țeavă ghintuita, care folosesc ca proiectil peleti de plumb de 4,5 mm.

Intre o arma cu steel BBs si una airsoft nu exista absolut nici o diferența înafara de calibrul tevii. Au același sistem de acționare, aceeași putere si aceleași dimensiuni. Multi producatori ofera fix aceeasi arma in cele 2 calibre. Dar in Romania, pentru una iti trebuie permis de port arma, iar cealaltă e la liber.

Si bineînțeles ca se găsesc pe piață BBs de otel in calibrul 6mm, care pot si folosite fără nici o problema in arma airsoft. Si la fel bile de plastic de 4,5mm pentru arma AC. In concluzie, definirea legala a armelor cu aer comprimat si airsoft este cel putin inconsistenta si irelevanta, daca nu si mai rau.


O alta problema in legislație cu armele AC este împărțirea lor in doua categorii:

Categoria C22:  “Armele scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea proiectilului folosesc forța de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate într-un recipient și care dezvoltă o viteză a proiectilului mai mare de 220 m/s”

Si categoria C23: “Armele scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea proiectilului metalic folosesc forța de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate într-un recipient și care nu dezvoltă o viteză a proiectilului mai mare de 220 m/s”

Diferența intre ele este explicata in articolul 57 aliniatul 3 din lege:  “Armele neletale prevăzute în categoria C pct. 22 din anexă pot fi procurate, în scopul deținerii, respectiv al portului și folosirii, numai de către sportivii și antrenorii de tir”

Problema aici e ca pentru tir, toate armele cu aer comprimat folosite in competiții, au viteza la gura țevii de doar 150 m/s si o putere de 7,5 Joules. Si asta e oarecum logic, caci cu cat viteza proiectilului e mai mare, cu atat reculul e mai puternic si exista mai multe vibrații in arma. Iar la tir se dorește ca arma sa fie cat mai stabila si cu recul cat mai mic.

Deci nici un sportiv de tir nu va folosi vreodată o arma cu viteza proiectilului mai mare de 220 m/s. Atunci pentru cine sau ce sunt armele din categoria C22? In alte tari aceste arme AC puternice sunt folosite la vânătoare, dar la noi vânătoarea cu arme AC este interzisa.

De unde rezulta ca armele AC mai puternice, care au o viteza a proiectilului mai mare de 220 m/s, sunt practic interzise in Romania.

In majoritatea tarilor, armele AC pentru tir, cu putere sub 7,5 Joules, indiferent de tipul de proiectil folosit, sunt la liber – adică orice persoana cu varsta peste 18 ani le poate achiziționa fără nici o alta formalitate. De aceea ele sunt inscripționate cu un F intr-un pentagon, ca să se poată fi ușor identificate. Toate armele airsoft au acest simbol pe ele.

Pentru a încuraja tirul sportiv in Romania, probabil o lege asemănătoare ar trebui adoptata si la noi, astfel încât orice persoana sa isi poată procura o arma de tir cu simbolul F fără sa fie nevoie de permis de port arma.


Din aceeasi categorie:
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
– Cum devin “Sportiv Categoria I”
– Cum devin “Colectionar de Arme”
Campionatul National de Tir: descriere si tipuri de probe

2 thoughts on “Probleme legislative la armele cu aer comprimat

Add yours

  1. Am adus o arma AC din cat.C23 (170m/s) din Germaia unde nu necesita niciunfel de autorizatie , si aici in Romania l-au confiscat si dosar penal pentru contrabanda , pentru ca nu am solicitat acord prealabil ,si doar autorizatie de procurare , cei din germania mi-au spus ca in uniunea europeana nu necesita acord prealabil ca este la libera circulatie persoanelor peste 18ani . Doar in Romania este asa complicat si neclar

    Like

    1. da. treaba cu acordul prealabil pentru arme neletale e o alta parte neclara cu legea 295. Articolul 123 care il reglementeaza mentioneaza doar arme letale. Dar normele la articolul 162 mentioneaza si armele neletale. Normele nu ar trebui sa modifice legea dar in Romania se poate orice…

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: