Prezentare cutie transport arme: MAX Hardcase

In acest material se prezinta o valiza de plastic marca MAX. Acest gen de valiza se numesc in engleza Hardcase. Ele se folosesc in general pentru transportul lucrurilor fragile. Cel mai des sunt folosite de fotografi pentru aparatele foto si accesorii. In cazul de fata valiza va fi folosita pentru transportul armelor. Am vazut destul de multi sportivi de tir care folosesc astfel de hardcases.

Valiza MAX este fabricata in italia de firma Plastica Panaro. Mai sunt si alte firme care produc hardcases, cea mai populara fiind Pelican/Peli care are un sortiment foarte variat. Am optat pentru marca italiana pentru ca are recenzii bune si la volum echivalent e mai ieftina.

Material de constructie a valizei este polipropilena – un plastic foarte dur. Este facuta sa reziste socurilor. Iar la socuri puternice, plasticul de deformeaza sau se rupe dar interiorul ramane intact. 

Acest model MAX540H245STR:

S vine de la faptul ca are spuma/burete in interior si TR vine de la faptul care are maner si roti de troller. Manerul trollerului e in spate si are o piedica/siguranta care trebuie apasata pentru a il putea ridica. Siguranta se angajeaza si in partea de jos pentru a bloca manerul trollerului si in pozitia deschis. Are si doua roti la baza pentru a putea trage valiza usor.

Balamaua e pe toata lungimea cutiei, ceea ce o face foarte rezistenta. Pe celelalte 3 parti sunt 3 manere si clemele de inchidere (cate 1 pe laterale si 2 in fata). Manerele de pe laterale au o piedica care le fixeaza in pozitie ca sa nu balabane. Tot pe partea din fata este o supapa pentru egalizarea presiunii si 4 gauri pentru lacat.

Cutia este shockproof – adica rezista la socuri si water proof norma IP67 – adica nu intra apa. Am facut un test la dus si apa nu a intrat in valiza. 

Dimensiunea exterioara este de 604 x 473 x 283 mm si dimensiunea interioara este de 538 x 405 x 245 mm. Cei 245mm sunt impartiti in 195mm in cutie si 50mm in capac. Greutatea cu spuma intacta este de 7,7kg iar volumum total intern este de 53,38 litri. 

Partea cea mai interesanta a acestui sistem este spuma/buretele interior. Se poate achizitiona si fara, dar atunci e doar un cufar de plastic. Spuma aceasta se numeste pluck foam si este pretaiata in cuburi. Ea vine in 3 straturi (pentru acest model) si fiecare strat se decupeaza de catre utilizator pentru nevoile lui. Pe fund este un al 4-lea strat subtire de burete care nu e taiat. 

Problema e ca odata buretele decupat/taiat intr-o forma pentru un anumit obiect, nu se mai poate reveni. Trebuie foarte bine calculat dinainte ce unde o sa vina, pentru ca un set nou de burete interior costa destul de mult.

Pretaierea este pe intreaga grosime a unui strat care are 6 cm grosime, iar taietura este la colturile patratului. Bucata care le mai tine unite este la mijlocul fiecarei laturi si e destul de mica. 

Eu am decupat spuma/buretele in forma a 3 pistoale si cateva cutii cu accesorii.

Cel mai usor procedeu pentru taiere este sa pui obiectul pe stratul de burete si sa marchezi forma cu niste scobitori inserate la colturile cuburilor. Iar apoi sa tai intre scobitori cu un cutter. Dupa ce s-a taiat primul strat, se pune urmatorul strat dedesubt, se pune obiectul in gaura din primul strat si se marcheaza al doilea strat cu scobitori, si se taie iar. Si tot asa pentru fiecare obiect si fiecare strat.

Daca obiectul nu trece de tot printr-un strat, se poate sectiona decupatura si lipi inapoi o parte din ea. 

Un dezavantaj al spumei pretaiate este ca e destul de fragila. In timp, cu numeroase introduceri si scoateri, portiunea mica care nu era taiata intre cuburi se rupe si astfel tot buretele se degradeaza. 

Este utila o astfel de valiza? Da si nu:

Da pentru ca in loc sa utilizezi mai multe cuti de transport mici, ai una mare unde intra toate la un loc.

Nu pentru ca valiza e destul de mare si se pierde mult volum cu buretii despartitori, care trebuie lasati destul de grosi astfel incat sa absoarba eventuale socuri. 

Este buna pentru transport off-road sau pentru avion cand bagajul se da la check-in pentru a fi transportat in cala. 

Pentru cei care au mai multe arme deodata la poligon, o astfel de valiza este benefica dar este mare si grea, si deci trebuie calculat dinainte ce obiecte vor fi stocate si pus in balanta cu marimea si greutatea ei. 


Articole similare:
MantisX: prezentare sistem antrenament, analiza si diagnoza dry fire & live fire
Prezentare Cartuș laser și LaserHit
freETarget build: tutorial
TOZ-35: prezentare pistol de tir .22LR
Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: