PPC: descriere probe 60 focuri (DP, DR si Open)

Competitia PPC / WA1500 inseamna mai mult decat proba SSA de 48 de focuri prin care “ne luam categoria I”. Dupa cum am explicat in primul material dedicat competitiei PPC, mai exista si probele de 60 de focuri si probele de 150 focuri. In acest material voi prezenta particularitatile probelor de 60 de focuri, si anume a probelor:

  • Distinguished Pistol (DP)
  • Distinguished Revolver (DR)
  • Open Pistol (OP)
  • Open Revolver (OR)

Toate probele se executa in acelasi mod, diferentele dintre ele fiind doar tipul armei folosite (pistol sau revolver) si restrictiile care se aplica armei. Despre restrictii am vorbit deja aici.

Meciul de 60 de focuri:

  • Stagiul 1: distanta: 7 metri, timp: 20 secunde# focuri: 12, pozitie: in picioare fara suport, o reincarcare
  • Stagiul 2: distanta: 25 metri, timp: 90 secunde, 2 reincarcari
    • Pozitia 1: in genunchi fara suport stalp, # focuri: 6
    • Pozitia 2: in picioare cu suport in stanga baricadei, # focuri: 6
    • Pozitia 3: in picioare cu suport in dreapta baricadei, # focuri: 6
  • Stagiul 3: distanta: 50 metri, timp: 2 minute 45 secunde (= 165 secunde), 3 reincarcari
    • Pozitia 1: sezut, # focuri: 6
    • Pozitia 2: culcat pe burta, # focuri: 6
    • Pozitia 3: in picioare cu suport in stanga baricadei, # focuri: 6
    • Pozitia 4: in picioare cu suport in dreapta baricadei, # focuri: 6
  • Stagiul 4: distanta: 25 metri, timp: 12 secunde# focuri: 6, pozitie: in picioare fara suport

Pentru acest meci sunt necesare doua tinte. Una pentru stagiul 1+2 si alta pentru stagiul 3+4.


Le voi lua pe rand si voi prezenta particularitatile fiecarui stagiu, facand o comparatie cu stagiul echivalent de la meciurile de 48 focuri pe care le-am prezentat in Calcule obtinere categoria 1 si Particularitati proba SR4″.

Stagiul 1:

  • distanta: 7 metri, timp: 20 secunde# focuri: 12, pozitie: in picioare fara suport, o reincarcare

Stagiul este 100% identic cu cel de la meciurile de 48 de focuri, asa ca nu mai insist aici pe stagiu in sine. Dar vreau sa subliniez limitarile impuse tevilor armelor la probele de 60 focuri. La revolvere (DR) sunt permise revolvere cu teava de 6 inch, deci executarea stagiului ar trebui sa fie mai usoara decat la meciul de 48 unde se executa cu revolver cu teava de 4 inch. La pistoale este ciudat, in sensul ca limitarile la DP sunt mai restrictive cand vine vorba de lungime tevii pistolului, este permisa teava de maxim 5 inch, pe cand la SSA este permisa teava de 5.5 inch. Nu inteleg logica aici, deoarece la DP ajungi sa tragi la 50m cu teava mai scurta decat cea cu care tragi la SSA la maxim 25m. La Open nu exista limitari, aceste meciuri fiind cele mai putin restrictive, de unde si numele de “open” (deschis).

Vezi detalii in articolul dedicat limitarilor armelor la meciurile PPC.

Stagiul 2:

  • distanta: 25 metri, timp: 90 secunde, 2 reincarcari
    • Pozitia 1: in genunchi fara suport stalp, # focuri: 6
    • Pozitia 2: in picioare cu suport in stanga baricadei, # focuri: 6
    • Pozitia 3: in picioare cu suport in dreapta baricadei, # focuri: 6

Stagiul 2 este aproape identic cu cel de 25m de la probele de 48 focuri, cu o singura diferenta: la pozitia din genunchi nu se mai trage cu suport pe stalp, ci se trage fara suport, la liber. Probabil asta va insemna pentru multi un punctaj mai mic datorita faptului ca la 6 focuri mana nu mai este stabilizata de stalp. Totusi un mic avantaj este castigarea a catorva secunde (1-2-3) datorita faptului ca nu mai trebuie sa fii atent la picior ca sa nu depasesti linia de acoperire a stalpului.

Stagiul 3:

  • distanta: 50 metri, timp: 2 minute 45 secunde (= 165 secunde), 3 reincarcari
    • Pozitia 1: sezut, # focuri: 6
    • Pozitia 2: culcat pe burta, # focuri: 6
    • Pozitia 3: in picioare cu suport in stanga baricadei, # focuri: 6
    • Pozitia 4: in picioare cu suport in dreapta baricadei, # focuri: 6

Diferenta cea mai mare fata de meciurile de 48 focuri o reprezinta acest stagiu, in care se trage de la 50 de metri. De asemenea primele doua pozitii de tras, din sezut si de pe burta sunt noi, nu exista la meciurile de 48 focuri. La pozitia din sezut problema cea mai mare este gasirea unei pozitii potrivite pentru a avea o stabilitate mare si asta fara ca arma sa atinga genunchiul tragatorului. La pozitia de pe burta problema este oarecum similara, gasirea unei pozitii stabile fara ca arma sa atinga podeaua, si alinierea catarilor prin lentila ochelarilor (ideal) sau peste rama ochelarilor.

O alta problema cu aceasta proba este ca in multe poligoane distanta cea mai mare este sub 50 metri, si pentru a te antrena ai nevoie sa folosesti tinte reduse (dimensiunile ei sunt la jumatate) la distanta de 25m, dar nu este chiar acelasi lucru ca trasul pe o tinta normala la 50m. Apropo, pozele din articol sunt realizate in poligonul nou de 50m de la Cluj Shooting Center, in cadrul etapei a VI-a a campionatului national PPC/WA1500 (mai multe poze aici).

O alta diferenta importanta este ca la acest stagiu ai nevoie de un incarcator/speedloader in plus fata de stagiul de la 25m. La cel de 50m se trage din 4 pozitii, si deci ai nevoie de minim 4 incarcatoare la pistol sau 3 speedloadere la revolver.

O impartire a timpului de 2 minute si 45 de secunde, adica 165 secunde cu care experimentez in acest moment este urmatoarea:

  • pozitia 1: sezut – 45 secunde (de la 00 la 45)
  • pozitia 2: culcat – 45 secunde (de la 45 la 1:30)
  • pozitia 3: stalp stanga – 40 secunde (de la 1:30 la 2:15)
  • pozitia 4: stalp dreapta – 35 secunde (de la 2:15 la 2:45)

O alta varianta de luat in calcul ar mai fi: 50 sec, 50 sec, 35 sec, 30 sec.

Stagiul 4:

  • distanta: 25 metri, timp: 12 secunde# focuri: 6, pozitie: in picioare fara suport

Ultimul stagiu este foarte interesant si ceva diferit, este un mix de elemente de la multe alte stagii. Distanta este una destul de mare, 25 metri, dar se trage fara sustinere, din picioare, ca la 7m (si ca la 15m la meciul de 48 focuri), dar de aceasta data nu avem schimbare de incarcator, se trag doar 6 cartuse. Si timpul alocat este diferit, 12 secunde, nemaintalnit pana acum. In tabelul de mai jos am marcat trei valori diferite pentru scoaterea armei din toc, armare, aliniere catari pe tinta si executarea primului foc: 5 secunde, 4 secunde si 3 secunde (caloana a doua a tabelului). Dupa aceea am prezumat o impartire egala a timpului ramas (coloana #3) pentru restul de 5 focuri rezultand trei valori: 1.4 secunde per foc, 1.6 secunde per foc si 1.8 secunde per foc. Evident ca nimeni nu va reusi sa traga la o cadenta perfecta, aceste valori fiind doar orientative. In captura ecran de mai jos un exemplu de la un antrenament cu revolverul Ruger GP100 unde am avut primul foc la ~3 secunde si dupa aceea un split de ~1.5 sec.

In concluzie proba implica urmatoarele: pus catarea pe tinta (hold) ca la proba de 25m, tras din picioare fara suport si mangementul reculului ca la probele de 7m si 15m, dar la o cadenta mai mica (1.4s – 1.8s) fata de cadenta de la 7m/15m (1.15s – 1.25s) si fara schimbare de incarcator, ca la proba de 3m.

Timpi orientativi pt stagiul 4

In loc de concluzii

Meciurile de 60 de focuri vin cu cateva noutati, in special cu stagiul de la 50m, dar in acelasi timp pastreaza si multe elemente de la meciurile de 48 de focuri. Este un bun pas intermediar de evolutie spre meciul de 150 focuri (singurul unde se poate obtine clasificarea WA1500). De asemenea saltul de la meciul de 48 la cel de 60 nu este asa de mare, atat la numarul de cartuse folosite, cat si la antrenamentul necesar pentru a participa la acest meci. Este totusi destul de diferit incat sa aduca un aer proaspat in competitie, mai ales pentru cei care pana acum au tras doar probele de 48 focuri. Proba Open vine cu foarte putine limitari, asa ca se pot folosi cele mai diverse (si interesante ?) arme din dotare.

Pana data viitoare… spor la antrenamente!


Din aceeasi categorie:
– PPC: calcule pentru punctaj “Sportiv Categoria I”
PPC: limitarile impuse armelor folosite in cadrul meciurilor PPC
PPC: arma si echipamentul necesar pentru proba revolver 48 focuri (SSR)
– Competitia PPC/WA1500: descriere, arme folosite, tipuri de meciuri
PPC: se poate face punctajul pentru Sportiv Categoria I cu pistol compact?
– Cum devin “Sportiv Categoria I”
Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: