Aceasta este o prezentare a echipamentului pentru tir sportiv cu arma de foc calibru mare. In particular voi prezenta unele echipamente de la firma Ghost.
Fie ca e vorba de tir dinamic, cum ar fi IDPA, IPSC sau altele, fie ca e vorba de tir static cum e PPC, pentru orice proba de tir cu pistolul, fiecare sportiv are nevoie de un echipament de baza pentru a concura. Vorbim in primul rand de toc (holster in engleza). Ca regula de siguranta in orice poligon, pistolul trebuie sa stea in toc tot timpul. Deci tocul este obligatoriu pentru fiecare participant.
Alt echipament necesar, desi nu chiar obligatoriu, este port incarcatorul. Mag-pouch in engleza. De obicei un sportiv are nevoie de mai mult de unul. In acestea se tin incarcatoarele de rezerva pline cu cartuse. Teoretic s-ar putea tine incarcatoarele in buzunare, dar nu este deloc eficient in context sportiv.
Al treilea echipament des intalnit dar optional este centura. Majoritatea sportivilor aleg sa isi fixeze tocul si port-incarcatoarele pe o centura speciala, alta decat cureaua pantalonilor – desi sunt destui care folosesc cureaua, mai ales la IDPA.
Un ultim accesoriu care apare la unii sportivi este o gentuta fixata tot pe centura, la spate. Aceasta are rolul de a tine munitie sau alte obiecte mici necesare in timpul competitiei.
Pe langa echipamentul de tip sportiv, mai exista echipamente asemanatoare folosite la purtatul armelor dar pentru scopuri diferite. Vorbim de echipament tactic, care are o destinatie orientata in principal pentru aplicatii militare, si de echipamentul de aparare, care are o destinatie orientata spre portul ascuns zilnic – every day concealed carry. Acestea, deci seamana cu echipamentul sportiv, au totusi suficiente diferente si particularitati care le face sub-optime in probele de tir.
Un alt considerent pentru echipamentul sportiv sunt regulamentele diferitelor probe de tir. Fiecare disciplina (PPC, IDPA, IPSC, etc) reglementeaza pe langa caracteristicile armei folosite si echipamentul aferent. De aceea trebuie studiat regulamentul disciplinei unde se doreste sa se participice pentru a cumpara echipamentul adecvat.
Va voi prezenta acum echipamentul pe care l-am achizitionat eu pentru PPC. In general PPC si IPSC sunt mai permisive cu echipamentul, pe cand IDPA e mai strict. Despre IDPA si echipamentul necesar acolo intr-un material viitor.
Centura:
Incep cu centura: se numeste Ghost Inner and Outer IPSC Carbon Belt. Dupa cum sugereaza si numele, este o centura conceputa pentru proba IPSC si are doua parti.
O centura interioara, care se pune in loc de curea la pantaloni. Ea are pe exterior puful de la scai. Si se prinde tot cu scai.
Si o centura exterioara. Aceasta are pe interior carligele de la scai astfel ca se prinde pe toata lungimea de centura interioara foarte solid.
Grosimea ei este de 4 centimetri si este foarte rigida. Poate cara greutati mari fara sa se deformeze.
Se inchide tot cu scai – ceea ce face ca sa se poata pune si da jos foarte repede. La capat mai are un fel de catarama de inchidere, tot cu scai.
O mentiune cand se cumpara astfel de centuri: ele se vand pe marimi – deci trebuie consultat producatorul pentru a vedea tabela de masuri. Nu e o marime universala.
Tocul:
Pe centura am fixat tocul. Este un Ghost Thunder. Acet toc este de tip semi-inchis. Adica imbraca complet teava pistolului si garda tragaciului dar partea de sus e complet deschisa.
Retentia este pasiva, adica pistolul sta in toc prin frecare. Nu exista nici un element care trebuie actionat pentru a scoate arma din toc, ceea ce face ca extragerea sa fie rapida. Dar trebuie ridicat pistolul in sus mai intai pentru ca teava sa iasa complet din toc.
Prinderea pe centura se face intre acest brat de aluminiu si contra-placa cu 4 suruburi. Bratul de aluminiu e destul de lung si tine arma mai jos decat centura, iarasi un avantaj pentru o extractie mai rapida.
Tocul este fixat de partea metalica intr-un sigur punct pivotant. Asta face ca el sa fie la o oarecare departare de corp si sa poata fi aplecat inainte-inapoi dupa cum cade mai bine utilizatorului.
In punctul de fixare a tocului, pe partea cealalta a bratului metalic este o piesa de plastic pentru suport pe coapsa (thigh pad) care se ajusteaza pentru o cat mai buna sprijinire pe picior.
Mai exista si alte tipuri de tocuri sportive. Unele mai simple care se prind direct pe centura si altele mai avansate, scheletonizate, care acopera doar garda tragaciului pentru o extractie si mai rapida pentru ca pistolul nu trebuie mai intai ridicat in sus.
Eu am ales acest timp de toc pentru ca e un compromis bun intre tocurile simple de IDPA si tocurile scheletonizare foarte scumpe.
Port-incarcatorul:
Tot de centura am fixat port-incarcatoarele. Si acestea sunt tot de la Ghost. Sunt universale pentru orice incarcator de pistol bifilar – double stack. Este modelul de baza care doar se poate roti. Se fixeaza de centura printr-o clema si suruburi.
Pozitia si inclinarea lor pe centura se face in functie de conformatia fiecarui sportiv -astfel incat miscarea de extragere sa fie cat mai naturala si deci rapida. La fel, numarul de port-incarcatoare se alege in functie de probele de tir la care se participa.
Mai am un port-incarcator care inca nu l-am fixat pe centura. Acesta este mai special pentru ca are si un magnet, astfel ca acesta poate duce doua incarcatoare in acelasi timp: unul in cutie si unul lipit de magnet.
Ultimul accesoriu de pe centura e o gentuta in care imi tin munitia pentru a incarca incarcatoarele inainte de fiecare stagiu.
Am ales echipamentul Ghost pentru ca ofera un raport bun calitate-pret. Exista si alte marci de echipamente mai bune dar mai scumpe. Ghost e o firma italiana care care o gama larga de echipamente calitative, de la cele de baza la un pret decent pana la cele avansate cu un pret pe masura.
Articole similare:
– Prezentare cutie transport arme: MAX Hardcase
– MantisX: prezentare sistem antrenament, analiza si diagnoza dry fire & live fire
– Prezentare Cartuș laser și LaserHit
– freETarget build: tutorial
– Legea 295/2004: cine ce ARME DE FOC are voie sa detina in Romania
– Roadmap: pasii necesari de la ZERO la prima ARMA DE FOC
Leave a Reply